Russische oliemagnaat klaagt Christie’s aan

Boris Kustodiev, Zelfportret, 1912

Het in 2005 door Viktor Vekselberg aangekochte werk Odalisque van de Russische kunstenaar Boris Kustodiev is volgens de oliemagnaat nep. Vekselberg kocht het werk voor £1.7 miljoen bij veilinghuis Christie’s, maar is ervan overtuigd dat het werk 20 jaar na de dood van Kustodiev werd gesigneerd en eist zijn geld terug middels een rechtzaak.

Alhoewel het aanspannen van een rechtzaak vermoedelijk meer kost dan het kunstwerk zelf, is kunstverzamelaar Viktor Vekselberg er heilig van overtuigd dat de handtekening die door de oudere craquelé loopt aantoont dat de handtekening later is toegevoegd, waardoor het niet door deze Russische kunstenaar geschilderd kan zijn. Tevens werden verfpigmenten op aluminiumbasis ontdekt, die zelden werden gebruikt toen Kustodiev nog leefde. Vekselberg heeft verschillende vooraanstaande kunstexperts in de arm genomen om aan te tonen dat het werk van de hand van een onbekende kunstenaar is.

Boris Kustodiev, Odalisque, 1919

Christie’s blijft bij de oorspronkelijke toeschrijving die aan de hand van vergelijkingen van het werk met geauthenticeerde werken van Kustodiev werd gedaan. Deze toeschrijving werd destijds gedaan door de techniek, het onderwerp en andere overeenkomstigheden te analyseren. Het gerenommeerde veilinghuis heeft uiteraard ook een team kunstexperts die het tegenovergestelde zullen aantonen. Zo stelt Christie’s dat verfpigmenten op aluminiumbasis al in 1919 door kunstenaars werden gebruikt. (Bron: Telegraph, Dailymail, Artlyst)

Lees ook:Kunstverzamelaar klaagt Robert Indiana aan
Lees ook:Sotheby’s ontdekt verborgen handtekening Basquiat
Lees ook:Nieuwe Rothko ontdekt door Christie’s
Lees ook:Volg een masterclass bij Russische kunstenaar Viktor Anufriev
Lees ook:Veiling Christie’s levert recordopbrengst op voor kunstwerken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>