Gedicht ‘Marc groet ’s morgens de dingen’ krijgt een beeld

Aquarellen brengen het gedicht tot leven CREDITS: Marc Mulders

Het gedicht ‘Marc groet ’s morgens de dingen’ van de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen is één van de bekendste verzen uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. De kunstenaar Marc Mulders, niet toevallig ook Marc geheten, heeft bij het gedicht van Van Ostaijen aquarellen gemaakt. Deze aquarellen zijn in een boek verzameld. 

Wie meer wil weten over en zien van Marc Mulders kan bovendien vanaf 3 mei terecht in Kunsthal KAdE in Amersfoort. Tot en met 31 augustus wordt hier een expositie ‘Vensters‘ gehouden met werken van Mulders. Zijn oeuvre op glas, papier en doek worden hier bijeen gebracht. Ook is een selectie werken te zien van kunstenaars uit heden en verleden die Mulders inspireren of die hij bewondert. De expositie van Mulders is overigens ook de openingstentoonstelling van KAdE op de nieuwe locatie in Het Eemhuis.

Het gedicht ‘Marc groet ‘s morgens de dingen’ is in 1924 geschreven door Paul van Ostaijen (1896-1928). Het gedicht gaat als volgt:

Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem 
ploem ploem 
dag stoel naast de tafel 
dag brood op de tafel 
dag visserke-vis met de pijp 
en 
dag visserke-vis met de pet 
pet en pijp 
van het visserke-vis 
goeiendag

Daa-ag vis 
dag lieve vis 
dag klein visselijn mijn

Het boek is niet alleen bijzonder voor volwassen, maar mede door de omzetting in beeld ook voor kinderen. Het gedicht zelf is ook zeer herkenbaar voor kinderen, omdat het taalgebruik bijna kinderlijk is. Het boek verschijnt op 3 mei aanstaande en is te koop voor 17,95 euro (ISBN 978-94-6226-066-5).

 

Lees ook:Het NU van Joost Zwagerman en Marc Mulders in De Pont
Lees ook:Nieuwe werken in Vensters!
Lees ook:Kazimir Malevich voor kinderen
Lees ook:Brengt Amsterdam fascistengroet?
Lees ook:De combinatie kind-gedicht-kunst: Poem Express

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>