Da Vinci’s ‘Dame met de hermelijn’ gaat op reis

Leonardo da Vinci, Dame met de hermelijn, ca. 1488-1490

Leonardo da Vinci’s portret van een dame die een witte hermelijn vasthoudt mag toch op reis. Dat meldde het Czartoryski Museum in Kraków afgelopen woensdag. Het zal bij  tentoonstellingen in el Palacio Real in Madrid, de Gemäldegalerie in Berlijn en the National Gallery in Londen gepresenteerd te worden. Aangezien dit werk wordt voorgespiegeld als de grootste kunstschat van Polen, is de uitleen ervan aan internationale musea een bijzonder moment voor het museum. Het zou een portret van Cecilia Gallerani voorstellen, de maîtresse van Ludovico Sforza (hertog van Milaan).

Na een lange periode van felle discussies, eerder had de Poolse hoofdconservator beslist dat het kunstwerk niet zou mogen reizen omdat de risico’s op beschadiging van het kwetsbare 15de-eeuwse werk te groot geacht werden, wordt het werk op verzoek van de eigenaar, prins Adam Karol Czartoryski, dan toch uitgeleend. In 2012 zal het kunstwerk na deze rondreis weer ‘thuiskomen’ in Kraków en minstens 10 jaar het museum niet meer verlaten.

Bijzonder is dat Koning Juan Carlos van Spanje Adam Karol Czartoryski persoonlijk heeft verzocht het werk aan Spanje uit te lenen. Czartoryski vertelde PAP news agency “It’s difficult to refuse the King of Spain, especially since he’s my cousin.” (Bron: Warsaw Business Journal, AFP en El Universal)

Lees ook:Improvisatie in het museum
Lees ook:2400 Britten maken standbeeld Antony Gormley
Lees ook:Leopold Museum verkoopt Schiele voor een Schiele
Lees ook:Verkeer op E17 door ‘onthoofde lijken’ verrast
Lees ook:Art Basel in tijden van crisis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>