Nationaal Holocaust Museum exposeert schilderijen van Jeroen Krabbé

Amsterdam – april 1942, Jekerstraat 14-3'  Eén van de negen werken uit De Ondergang van Abraham Reiss door Jeroen Krabbé (2010)

Amsterdam – april 1942, Jekerstraat 14-3′
Eén van de negen werken uit De Ondergang van Abraham Reiss door Jeroen Krabbé (2010)

Het Nationaal Holocaust Museum opent op maandag 16 mei 2016 zijn deuren in de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. De eerste expositie is De ondergang van Abraham Reiss van Jeroen Krabbé. In negen monumentale schilderijen verbeeldt Krabbé het levensverhaal van zijn grootvader. Hiermee gaat de eerste fase van het Nationaal Holocaust Museum van start, het eerste museum in Nederland dat de complete geschiedenis van de vervolging en vernietiging van de joden in Nederland vertelt aan het grote publiek.

De hoofdpersoon in het werk van Jeroen Krabbé is Abraham Reiss, zijn grootvader. Abraham Reiss was een welvarende diamantair uit Amsterdam, die door de beurskrach van 1929 zijn hele vermogen verloor. Na de Duitse inval in Nederland werd Reiss gedeporteerd naar Westerbork en vervolgens naar het vernietigingskamp Sobibor. Daar werd hij op 9 juli 1943 vermoord. Jeroen Krabbé baseerde zich voor de reeks op foto’s, brieven, overgeleverde familiegeschiedenis en boeken over de Holocaust en Sobibor. Tijdens de expositie is een film van Paul Haenen te zien over Jeroen Krabbé en de totstandkoming van de schilderijen.

Het Nationaal Holocaust Museum komt in de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan 27 in Amsterdam. Tijdens de Holocaust werden met regelmaat joodse kinderen uit de naastgelegen Crèche gedeporteerd naar Westerbork en verder. Hun ouders verbleven aan de overzijde van de straat in de Hollandsche Schouwburg, in afwachting van hetzelfde lot. Verschillende verzetsgroepen hebben, met behulp van de medewerkers van de kweekschool, zo’n 600 kinderen in veiligheid weten te brengen. De twee locaties vertegenwoordigen samen het verhaal over de Holocaust. De Hollandsche Schouwburg is een plaats van deportatie, collaboratie en nagedachtenis aan de doden, de kweekschool een authentieke plek waar menselijke moed en onbaatzuchtigheid tot uiting kwamen.

Het Nationaal Holocaust Museum zal in twee fasen tot stand komen. In de eerste fase zullen de bezoekers door een gevarieerd aanbod aan tentoonstellingen en evenementen kennis nemen van de veelheid aan verhalen over de Holocaust. Deze worden verteld in kunstzinnige vorm, met authentieke objecten en gebaseerd op persoonlijke verhalen. Tegelijkertijd richt deze fase zich op de fondsenwerving die nodig is om het hele plan uit te voeren, een definitief Nationaal Holocaust Museum waar de geschiedenis van de Nederlandse jodenvervolging in een brede, internationale context wordt verteld. De Holocaust vormt tevens het uitgangspunt om verwante thema’s te behandelen zoals genocide, integratie van minderheden, religieuze (in)tolerantie, antisemitisme, de schending van mensenrechten en de internationale rechtsorde.

BRON: Persbericht Nationaal Holocaust Museum via Coebergh PR

 

Lees ook:Jeroen Krabbé ambasadeur Jeroen Bosch
Lees ook:Jeroen Krabbé in Kasteel het Nijenhuis
Lees ook:Het Conservatorium hotel presenteert ‘artist in residence’ Jasper Krabbé
Lees ook:Jasper Krabbé en zijn vondsten uit het Tropenmuseum
Lees ook:Jeroen Krabbé en Erwin Olaf werven leden Omroep C

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nationaal Holocaust Museum exposeert schilderijen van Jeroen Krabbé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>