Filmcollectie Andy Warhol krijgt digitale vorm

Andy Warhol, “Marilyn Monroe,” 1964. Richard Pettibone (American, born 1938). 1968. Silkscreen ink on canvas, 5 1/4 x 5 1/4″ (13.3 x 13.3 cm) CREDITS: MoMa, Andy Warhol, Richard Pettibone

De complete filmcollectie van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol zal worden gedigitaliseerd. Dat is het gevolg van een nieuwe samenwerking tussen het Warhol Museum, het Museum of Modern Art (MoMa) en MPC, een wereldwijde leider in visuele effecten. Door de digitalisering komen honderden films binnen het bereik van het publiek. 

Veel van de films zijn namelijk nooit door het publiek gezien. In totaal gaat het om zo’n 500 titels, die Warhol maakte in de periode tussen 1963 en 1972. Bijna 1.000 16mm filmrolletjes zullen digitaal ingescand worden, frame voor frame en vervolgens geconverteerd worden naar hoge resolutie afbeeldingen. In augustus dit jaar zal het scanningsproces van start gaan. De verwachting is dat het enkele jaren zal duren voor de gehele collectie ingescand is. Dat heeft te maken met de delicate staat van de films. Als het scanproces echter compleet is, zal de gehele Warhol-filmcollectie geschikt zijn voor publiek.

Het MoMa heeft al eerder films van Warhol vertoond, maar de collectie die nu gedigitaliseerd gaat worden, is veel breder dan ooit vertoond in MoMa. Het Warhol Museum zal later dit jaar al 15 nooit eerder vertoonde films laten zien. Deze films zijn ook digitaal gerestaureerd door MPC. Deze films ondergaan hun première wanneer de tentoonstelling Exposed: Songs for Unseen Warhol Films geopend wordt.

Lees ook:Zo had Andy Warhol er nu uit kunnen zien
Lees ook:Onontdekte werken Andy Warhol komen boven water
Lees ook:Warhol werk gekocht op afbetaling levert miljoenen op
Lees ook:Gastcurator Andy Warhol krijgt oorkonde
Lees ook:Six Self Portraits van Andy Warhol levert ruim 30 miljoen dollar op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>