Ann Goldstein nieuwe directeur Stedelijk Museum

Ann Goldstein wordt de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Goldstein (1957) is op dit moment senior curator bij het Museum of Contemporary Art (MOCA) in Los Angeles. Ze volgt in januari 2010 Gijs van Tuyl op, die het Stedelijk sinds 2005 leidt.

Ann Goldstein is unaniem gekozen door de leden van de raad van toezicht van het museum. Ze is “de droomkandidaat”, aldus Alexander Ribbink, voorzitter van de raad van toezicht. Ook de ondernemingsraad van het museum en de Amsterdamse cultuurwethouder Carolien Gehrels zijn enthousiast over haar komst.

.

Ann Goldstein werkt ruim 25 jaar voor het MOCA, dat momenteel door de economische crisis in zwaar weer verkeert. Ze heeft zin in haar nieuwe baan. De ambitieuze nieuwe directeur belooft het Stedelijk Museum op te stoten in de vaart der volkeren: “Na de opening in 2010 zal het wederom een plek krijgen in het centrum van de kunst in Amsterdam en Nederland, en zijn positie innemen als een uitzonderlijke instelling voor moderne en hedendaagse kunst in de wereld.”

Het Stedelijk Museum moet volgens haar zoals elk museum “een levendige en dynamische plek zijn, met druk bezochte programma’s, waar de nieuwsgierigheid geprikkeld wordt, waar kunstenaars zich thuis voelen en waar het publiek constant nieuwe en onverwachte ervaringen krijgt geboden”.

Een van de meest recente tentoonstellingen die Ann Goldstein samenstelde, was Martin Kippenberger: The Problem Perspective. Deze expositie was begin dit jaar te zien in het Museum of Modern Art in New York.

Overigens sprak de top van het Stedelijk Museum uitgebreid met vijf van de dertig kandidaten voor de belangrijke vacature. Slechts één van de vijf was Nederlands en slechts één van de vijf was man. Het is het voor het eerst sinds de oprichting in 1895 dat een vrouw het museum gaat leiden.

De afgelopen dagen zong een vals koor de naam rond van Iwona Blazwick, directeur van de Whitechapel Art Gallery in Londen. Zij zou de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum worden, zo wilden de geruchten. Onzin uiteraard. Mocht Blazwick nog iets anders willen, dan wordt ze eerder directeur van de Tate in Londen.

kunst.blog.nl

Lees ook:Beatrix Ruf is nieuwe directeur Stedelijk Museum
Lees ook:Het Rembrandthuis krijgt in Lidewij de Koekkoek nieuwe directeur
Lees ook:Prins en manager zien toe op kunst
Lees ook:Scheepvaartmuseum krijgt in Erik Gerritsen tijdelijk nieuwe directeur
Lees ook:René Pingen, directeur Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, overleden

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ann Goldstein nieuwe directeur Stedelijk Museum

  1. Hans van Vliet

    De nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam is een buitenlandse geworden. Was er nu in heel Nederland niet een persoon te vinden die deze functie had kunnen bekleden? Teleurstellend en een blamage voor de kunstsector en kunsthistorische opleiding in Nederland.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>