Het Melkmeisje krijgt een nieuwe buurvrouw

Installatie ‘Hollands meisje aan het ontbijt’. CREDITS: Olivier Middendorp

Vanaf vandaag is het onlangs verworven ‘Hollands meisje aan het ontbijt’ te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum. De 18e-eeuwse Jean-Étienne Liotard bracht met het schilderij een ode aan de schilderkunst van de Gouden Eeuw. De bijzondere aanwinst krijgt daarom tijdelijk een plek bij het ‘Melkmeisje’ dat Johannes Vermeer een kleine honderd jaar eerder schilderde. Het schilderij is voor het eerst in Nederland te zien.

Het kleine schilderij verbeeldt een jonge vrouw in een typisch Hollands interieur. Alle kenmerken van een 17e-eeuws genrestuk zijn aanwezig: een alledaagse scène, de intieme sfeer, de sobere kleurstelling, de verfijnde stofuitdrukking en het kerkinterieur op de achtergrond. Toch zijn alle meubels en tafelstukken uit Liotards eigen tijd. Het tafereel doet sterk denken aan de bekende interieurscènes van zijn voorgangers Johannes Vermeer, Gerard Dou en Frans van Mieris.

De rondreizende pastelschilder Liotard (Genève, 1702-1789) maakte het werk tijdens een lang verblijf in Nederland rond 1756. Hollands meisje aan het ontbijt is als olieverfschilderij een belangrijke toevoeging aan de beroemde groep pastels van Liotard die zich sinds 1885 in de collectie van het Rijksmuseum bevinden. Vanaf 21 maart 2017 wordt het schilderij met de andere werken van Liotard verenigd in de zalen van de 18e eeuw.

De aankoop van het schilderij werd mogelijk gemaakt door onder meer BankGiro Loterij, Vereniging Rembrandt mede dankzij haar Nationaal Fonds Kunstbezit, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Rijksmuseum Fonds: Fonds De Haseth-Möller, LOBA Fonds, Elles Nansink Fonds, Nan van Andel Fonds, Rijksmuseum International Circle, giften uit nalatenschappen en anonieme schenkers. Mede dankzij hun financiële inbreng kon het doek vorig jaar op een veiling in Londen worden aangekocht voor  5,2 miljoen euro (inclusief commissie). Daarvoor was het meer dan 240 jaar in het bezit van een Britse adellijke familie.

Details van het werk:

Jean-Etienne Liotard (1702-1789), Hollands meisje aan het ontbijt, ca. 1756-’57,
46,8 x 39 cm, olieverf op doek. Collectie Rijksmuseum SK-A-5039

BRON: Persbericht Rijksmuseum

 

Lees ook:Melkmeisje Vermeer te gast in New York
Lees ook:PostNL eert het vernieuwde Mauritshuis met nieuwe postzegels
Lees ook:Rijksmuseum toont De Dijkdoorbraak van Jan Asselijn
Lees ook:Vermeer’s melkmeisje en weegster herenigd
Lees ook:Topstuk beeldhouwer Adriaen de Vries vanaf nu in Rijksmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>