Vermeer’s melkmeisje en weegster herenigd

Het melkmeisje en De dame met de weegschaal van Johannes Vermeer waren weer even herenigd. Aan het eind van de 17de eeuw hingen ze gedurende vijf jaar naast elkaar in het woonhuis van Isaac Rooleeuw op de Amsterdamse Nieuwendijk. Nu zijn ze samen te zien in het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum leende de weegster van de National Gallery of Art in Washington. Het museum toonde de weegster, het melkmeisje en ook De brieflezende vrouw tot en met 1 juni 2009 in de Philipsvleugel, dagelijks van 9 tot 18 uur en op vrijdag tot 20.30 uur.

Lakenhandelaar Rooleeuw kocht de schilderijen op een veiling in mei 1696. “Een meyd die melk uytgiet” kostte hem 175 en “een juffrouw die goud weegt” 155 gulden. Vijf jaar later moest hij ze wegens een akelig faillissement alweer afstaan.

Vermeer’s schilderijen kwamen vanaf dat moment in verschillende handen. Het melkmeisje kwam uiteindelijk terecht in het Amsterdamse Rijksmuseum en De dame met de weegschaal in de National Gallery of Art in Washington.

Lees ook:Melkmeisje Vermeer te gast in New York
Lees ook:Vermeer – De dame en de dichter
Lees ook:Nederlands museum populairder dan Louvre
Lees ook:Schilderij van Gauguin aangevallen
Lees ook:Kunstvandaal slaat weer toe in de National Gallery

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>