Handwerk in het Zeeuws Museum

Campagnebeeld HANDWERK CREDITS: Jaap Scheeren

Het Zeeuws Museum in Middelburg toont op dit moment een nieuwe presentatie binnen het meerjarige project HANDWERK. Dit keer staat hout centraal. De hoofdrollen zijn daarbij weggelegd voor stoelenmaker Caspar Labarre, Historische Scheepswerf C.A. Meerman en de afdeling Bouwen, Wonen & Interieur van Het Goese Lyceum.

Caspar Labarre is niet zomaar een stoelenmaker. Het hout dat hij gebruikt is afkomstig van een boom die hij met zijn eigen handen oogst, splijt en zaagt. In eindeloze, meditatieve handelingen, schaaft en verbindt hij het hout tot een stoel. Een wonderlijke manier van werken in een wereld waarin alles snel en fabrieksmatig geproduceerd wordt. HANDWERK brengt hem samen met Cees Droste. Cees is als scheepstimmerman bij de Meermanwerf in Arnemuiden een meester in eeuwenoude afdichtingstechnieken. Deze specifieke kennis uit de scheepsbouw deelt hij met de stoelenmaker die opvallend genoeg zijn eigen werkwijze er in herkend.

Gezamenlijk nemen ze de VMBO leerlingen ‘fijnhout’ van Het Goese Lyceum onder hun hoede. Die leren niet alleen de technieken van Cees en Caspar maar ook een nieuwe manier van werken. Het gebruik van alleen handgereedschap vraagt om vakmanschap maar ook tijd, geduld, aandacht en liefde. Met de nieuwverworven kennis maken de leerlingen twee banken: eentje als museumstuk in de presentatie, de andere op de werf in Arnemuiden. Neem plaats!

Voor zijn eigen meesterstuk laat Caspar zich inspireren door de negentiende eeuwse uiltjesstoelen uit de collectie van Zeeuws Museum. De stoel met meestal een rieten zitting, komt veel in Zeeland voor en kenmerkt zich door een uitgesneden ‘uiltje’ in de rugleuning. Grappig detail is dat men er pas onlangs is achter gekomen dat het niet de afbeelding van een uil maar een varen betreft.

Aan het tweede deel van HANDWERK werken diverse mensen mee, namelijk Caspar Labarre, Het Goese Lyceum: Bouwen, Wonen & Interieur, Historische Scheepswerf C.A. Meerman, Cees Droste, Urbi et Orbi, The Hoekman Brothers, Glamcult Studio, Hans Gremmen, Jaap Scheeren, Meubelfabriek van Gaasbeek & van Tiel.

HANDWERK met aandacht voor hout is te zien tot en met medio juni 2017.

BRON: Persbericht Zeeuws Museum

 

Lees ook:Het ambacht centraal: HANDWERK
Lees ook:Bouw Caspar-David Friedrich museum vertraagd
Lees ook:Zeeuws Museum wint Europese prijs
Lees ook:Kinderkunstweek in het Zeeuws Museum
Lees ook:Monumentale panden als Gesamtkunstwerk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>