Bosch Grand Tour: vier nieuwe tentoonstellingen van start in april

Nieuwe lusten. CREDITS: Studio Smack.

Deze maand starten vier tentoonstellingen die deel uitmaken van het unieke samenwerkingsverband Bosch Grand Tour. Bosch Grand Tour is het programma van zeven Brabantse musea in het Jheronimus Boschjaar 2016. Vanaf april kan de bezoeker reizen langs ’s-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven en Tilburg en vijf van de zeven deelnemende musea te bezoeken. Het bereizen van de Bosch Grand Tour wordt bovendien beloond. In elke stad krijgt de Grand Tour-bezoeker een stempel en spaart zo voor mooie kortingen.

Op 2 april opende de tentoonstelling De dieren van Jeroen Bosch in Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Nog niet eerder stonden dieren in het werk van de beroemde Brabantse schilder zo centraal. Uil, koolmees of hop: ze symboliseren menselijke eigenschappen als zinnelijkheid, mateloosheid, hebberigheid of bandeloosheid en met die kennis krijgen de werken van Bosch een extra dimensie. Behalve een collectie ‘Bossche’ dieren in een bijzondere opstelling en reproducties van Bosch’ werk zijn er actuele werken van de kunstenaars Neige, Sjon Brands en Otto Incze te zien. Lees meer over deze tentoonstelling in een eerdere blogpost van Kunst.blog.nl.

2 april was eveneens het openingsmoment voor Nieuwe Lusten, een digitale herinterpretatie van de Tuin der Lusten in MOTI, Museum of the Image (Breda). Animatoren Persijn Broersen & Margit Lukács, Studio Smack, Eelco Brand en Floris Kaayk creëerden spannende animaties geïnspireerd op het beroemde paneel. Tijdens Nieuwe Lusten wordt ook een verhalenbundel gepresenteerd waarin 22 literaire schrijvers zoals Adriaan van Dis en Nelleke Noordervliet zich lieten inspireren door de Tuin der Lusten.

In Tilburg is verder vanaf 8 april in het TextielMuseum de tentoonstelling Making of ‘De Terugkeer van de Olifant’ te bezoeken. Het TextielMuseum en Het Noordbrabants Museum werken samen in De terugkeer van de olifant, waarbij het middeleeuwse verloren gegane wandtapijt naar compositie van Bosch opnieuw tot leven komt in een interpretatie van de wereldberoemde Belgische kunstenaar Jan Fabre. In het TextielMuseum is het proces van ontwerp naar vervaardiging te zien.

Het Van Abbemuseum programmeert vanaf 16 april de tentoonstelling De jaren ’80. Begin van het nu? De rol van Bosch als commentator op de samenleving in zijn tijd wordt verbonden aan de meer recentere geschiedenis van de jaren ’80. Deze periode definieert het begin van onze huidige maatschappij. De tijd van subculturen, sociale conflicten, globalisatie en multiculturalisme wordt opnieuw verkend in de context van diverse culturele ontwikkelingen int Europa. De tentoonstelling bestaat uit een gevarieerde mix van kunstwerken, muziek, televisiefragmenten, drukwerk en archiefmateriaal.

En nog te zien tot en met 5 juni is Jeroen Kooijmans’ The Fish Pond Song in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, een monumentale video-installatie.

Speciaal voor bezoekers die de Grand Tour afleggen en langs alle steden reizen, ontwikkelden de Bosch Grand Tour-musea een stempelactie. Bij een bezoek aan een Bosch Grand Tour-tentoonstelling tussen 19 december 2015 en 1 april 2017 kunnen bezoekers de stempelkaart uit het programmaboekje laten afstempelen. Daarmee sparen bezoekers onder andere voor een korting van maar liefst 20% in de webshop van Jheronimus Forever Yours. Deze productlijn staat voor een collectie lifestyle producten met een unieke mix van eigentijds design en de fantasie en beeldtaal van Bosch. De stempelkaart is terug te vinden in het programmaboekje van de Bosch Grand Tour én via de site www.bosch500.nl/grandtour.

BRON: Persbericht Bosch Grand Tour

Lees ook:De dieren van Jeroen Bosch in Natuurmuseum Brabant
Lees ook:Brabantse musea slaan handen ineen voor Jheronimus Bosch
Lees ook:Bosch Grand Tour gaat bijna van start
Lees ook:Ontdek het circus met de dieren van Jeroen Bosch
Lees ook:2016: het jaar van Bosch in Het Noordbrabants Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>