Louis Couperus Museum viert jubileum met jubileumtentoonstelling

CREDITS LOGO: Louis Couperus Museum

CREDITS LOGO: Louis Couperus Museum

Het Louis Couperus Museum in Den Haag viert dit jaar haar 20-jarige bestaan. In het kader van dit heugelijke feit wordt een jubileumtentoonstelling gehouden. Deze is vanaf 2 april aanstaande te zien en gaat in op de link tussen kunst en het werk van Louis Couperus. 

Heeft Couperus hier gewoond, vragen vele bezoekers zich af als ze in het het Louis Couperus Museum binnentreden? Nee, dat heeft hij niet. Maar waarom is dan hier dit museum? Wat is dan de band met Couperus? Het antwoord op deze vraag leidt als vanzelf tot de geschiedenis van dit huis. Van 1960 tot 1970 huisde in Javastraat 17 namelijk Internationale Galerij Orez, een avantgarde-galerie die nog steeds wereldfaam geniet.

Er blijkt dus een onverwachte lijn te bespeuren in de historie van Javastraat 17. Zowel galerie als museum hebben onderdak geboden aan avantgardisten, elk op hun eigen terrein. De tentoonstelling en begeleidende catalogus besteedt aandacht aan beide aspecten. Er wordt  ingegaan op Louis Couperus als avantgardist, met nadruk op De boeken der kleine zielen. In de achterkamer van het museum komt de geschiedenis van Orez aan bod.

Het doel van de jubileumtentoonstelling is om de essentie van beide onderwerpen uit te beelden. In de eerste plaats de totstandkoming van het Louis Couperus Museum met onder meer een fotopresentatie, plakboeken en recensies. Wat is er zoal te zien? Als verwijzing naar de titel en als voorbeeld van één van Couperus’ belangrijkste romans, De boeken der kleine zielen, uit de collectie van Albert Vogel een schilderij van Marie-Christine Huybrechts dat ‘De jour van mama van Lowe verbeeldt’, een fragment uit de tv-serie, het oorspronkelijke script van Yvonne Keuls en de grammofoonplaat van Alexander Voormolen, wiens hoboconcert voor de serie gebruikt werd.

De geschiedenis van Galerie Orez wordt getoond door middel van informele kunst via Nul tot en met Yayoi Kusama met schilderijen van Kees van Bohemen, Jaap Wagemaker en Willem Hussum en objecten van leden van de Nulgroep: Armando, Henk Peeters, Jan Henderikse en Jan Schoonhoven. Een gedeeltelijke reconstructie van de Polka Dot Love Room van Yayoi Kusama wordt in de serre gereconstrueerd. U wordt teruggevoerd naar de roerige jaren zestig van de vorige eeuw.

De geschiedenis van Orez is heel relevant op het moment van de internationale aandacht voor de ZERO-beweging en aanverwante stromingen (denk aan de recente ZERO tentoonstellingen in het Stedelijk Museum, Berlijn en New York). Orez was het omgekeerde van ZERO. De galerie vertegenwoordigde de Nederlandse tak van ZERO, de Nulgroep, maar ook een nu wereldberoemde kunstenares als Yayoi Kusama en de Japanse Gutaigroep.  Werken van al deze kunstenaars zijn te zien op de expositie. Als primeur biedt het museum een kijkje in de plakboeken van Orez uit de nalatenschap van Leo Verboon.
De tentoonstelling wordt geopend door de schrijver K. Schippers

Tegenwoordig wordt niet altijd beseft dat Louis Couperus in zijn tijd ook een avantgardist was. Couperus schreef over vrouwelijke seksualiteit, echtscheiding, vrije liefde zelfs, meer dan zestig jaar voor de seksuele revolutie (hoofdpersoon uit De boeken der kleine zielen is de ‘gevallen vrouw’ Constance, die het waagde om verliefd te worden op een man van haar leeftijd na te zijn uitgehuwelijkt aan iemand die zo oud was als haar vader). Yayoi Kusama was als kunstenaar de priesteres van de liefde. Hoe deze verschillende werelden bij elkaar komen is nu dus te zien in het Louis Couperus Museum.

De tentoonstelling Van ZERO tot Kleine Zielen is te zien vanaf 2 april tot en met 6 november.

BRON: Persbericht Louis Couperus Museum

Lees ook:Louis Vuitton trekt kunstenares Yayoi Kusama aan
Lees ook:Louis Couperus Museum heeft primeur met tekeningen Bernard Reith
Lees ook:Voorleeszondagmiddag met Adriaan van Dis
Lees ook:Week van de Poëzie met Louis Couperus
Lees ook:Hoofddoekjes en doornenkransen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>