Rubens, Van Dyck en Jordaens reizen vanuit Vlaanderen naar Twente

Peter Paul Rubens’ Minerva overwint de Onwetendheid FOTO Rijksmuseum Twente

De Vlaamse kunstenaars Rubens, Van Dyck en Jordaens zijn net zo bekend als hun Nederlandse mede-kunstenaars, maar toch lijkt er een verschil te staan tussen noord (Nederland) en zuid (België). Om te kijken of dit verschil daadwerkelijk bestaat, heeft het Rijksmuseum Twente in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen de tentoonstelling Rubens, Van Dyck, Jordaens – de Vlaamse barok tot en met 28 september.

Aan de hand van meer dan vijftig schilderijen en enkele tientallen prenten geeft de tentoonstelling inzicht in de betekenis, het functioneren en de impact van de 17e-eeuwse kunst zoals deze in Vlaanderen werd geproduceerd. Het merendeel van de getoonde meesterwerken, zoals die van Rubens, Van Dyck en Jordaens,  is nooit eerder in Nederland te zien geweest. U zult onder meer heroïsche Christusfiguren, vrouwelijke rondingen en mythologische goden met dramatisch wapperende haren zien, zoals hetgeen waar wij aan denken bij Vlaamse kunst uit de 17de eeuw. Maar u zult ook zelf kunnen zien of er daadwerkelijk verschil is tussen de kunst uit Nederland of de kunst uit Vlaanderen.

In het museum zullen diverse themazalen gevuld zijn met de werken van de grote meesters uit Vlaanderen, zodat u zich in het Antwerpen uit de 17e eeuw kunt wanen. Deze tentoonstelling is de tweede die in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen wordt gehouden. Dit museum is namelijk momenteel gesloten in verband met een grootschalige verbouwing. In samenwerking met Rijksmuseum Twente zullen er in veertien maanden tijd maar liefst drie tentoonstellingen rondom bijzondere deelcollecties uit het KMSKA worden gehouden. De KMSKA wordt gezien als het belangrijkste museum van Vlaanderen. Tot einde 2014 zijn dit achtereenvolgens: Permeke en de Vlaamse expressionisten (t/m 16-3-2014), Rubens, Van Dyck , Jordaens – de Vlaamse barok (6-4-2014 t/m 28-9-2014) en Rogier van der Weyden (of Jan van Eyck) en de ontdekking van de wereld (14-9-2014 t/m 4-1-2014). Een groot deel van de werken is nog nooit eerder te zien geweest in Nederland.

Lees ook:Vlaamse meesters in de Hermitage
Lees ook:Vlaamse Meesters in de Hermitage 2.0
Lees ook:Van Floris tot Rubens: Meestertekeningen uit de Renaissance
Lees ook:Vlaanderen bij Beelden aan Zee
Lees ook:Meesters van de Lage Landen in Madrid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>