Jan van Eyck terug in Den Haag

Oudste afbeelding van Den Haag van Jan van Eyck

Je moet er snel bij zijn om een echte Van Eyck en tevens de oudst bekende tekening van de stad Den Haag in Museum Meermanno te kunnen bezichtigen. Deze vroeg 15de-eeuwse tekening uit het Louvre, die door prof. dr. Claudine Chavannes-Mazel aan Jan van Eyck wordt toegeschreven, zal namelijk gedurende twee weken (nog tot 11 maart) tijdens de tentoonstelling ‘Jan van Eyck terug in Den Haag’ te zien zijn.

Jan van Eyck woonde tot begin 1425 in Den Haag en hij was de enige schilder in vaste dienst van hertog Jan van Holland en Beieren. Wereldwijd worden er ongeveer dertig schilderijen en tekeningen aan Jan van Eyck toegeschreven. Deze bijzondere tekening, die men altijd voor een 16de-eeuwse kopie naar Jan van Eyck hield, is van al deze werken van Van Eyck het enige ingekleurde werk op papier. De tekening dateert uit de vroege 15de eeuw, de tijd dat Van Eyck in Den Haag verbleef. In de tentoonstelling ‘Jan van Eyck terug in Den Haag’ zal onder andere de tot voor kort oudst bekende afbeelding van het Binnenhof (1489) en diverse verluchte handschriften uit de middeleeuwen getoond worden.

De tentoonstelling ‘Jan van Eyck terug in Den Haag’ is nog tot en met 11 maart te bezichtigen in Museum Meermanno te Den Haag. Op 10 en 11 maart organiseert het museum twee middagen over dit onderwerp met lezingen van experts. Voor meer informatie kun je hier terecht.

Lees ook:Van Dürer tot Escher: Ex-libriskunst uit de collectie Jansen-Ebing
Lees ook:Rotterdam in teken van Van Eyck
Lees ook:Gemeentemuseum Den Haag geeft ‘nucleaire top-korting’
Lees ook:Ensor’s tekening ‘Triomf van de dood’ spoorloos
Lees ook:Kröller-Müller koopt schets Brancusi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>