Alexander Calder in Gemeentemuseum Den Haag

Alexander Calder, Mobile XII.V - III.H, 1955, Stedelijk Museum Amsterdam

Eindelijk zal op zaterdag 11 februari de tentoonstelling Alexander Calder- De grote ontdekking openen voor publiek. Dit is de eerste keer sinds 1969 dat er weer een overzichtstentoonstelling over het werk van één van de belangrijkste Amerikaanse kunstenaars uit de naoorlogse jaren wordt gepresenteerd. Dit alles mede dankzij de Turing Toekenning, die het museum vorig jaar voor het tentoonstellingsconcept in ontvangst mocht nemen.

Alexander Calder is vooral bekend om zijn mobiles.  Het is geweldig dat juist het Haags Gemeentemuseum, dat de grootste collectie werken van Piet Mondriaan en De Stijl bezit, deze overzichtstentoonstelling presenteert, aangezien Alexander Calder werd geïnspireerd door het atelier en werk van Mondriaan.

Alexander Calder, Zonder titel (maquette), zomer 1976, aluminium en beschilderd metaal, 65 x 72 x 39 cm, Kroller-Muller Museum, Otterlo

In 1930 bezocht Calder het atelier van Mondriaan, met wie hij de liefde voor ritme en jazz deelde en waar hij voor het eerst ervoer hoe vrij kunst kon zijn zonder voorstelling, wanneer het zweeft en danst in de ruimte. Dit inzicht, dat zijn werk zo radicaal veranderde, staat centraal in de tentoonstelling. Zoals Calder het zelf zei: ‘It was the visit to Mondrian’s studio that made me abstract’. Zijn sculpturen bestaan daarna niet langer alleen uit ijzerdraad, maar ook uit rode, zwarte of witte bollen. Calder ontwikkelt eerst kleine, maar later steeds groter wordende mobiles, waarin hij telkens op zoek is naar balans en beweging.

Bij deze tentoonstelling worden ook speciale activiteiten georganiseerd. Zo kun je ter gelegenheid van de opening op zondag 12 februari een gesprek tussen Alexander S.C. Rower (de kleinzoon van Calder) en Joost Elffers bijwonen. Ook wordt er op zondag 1 april een geheel verzorgde dag georganiseerd met een lezing over het oeuvre van Alexander Calder door de conservator Doede Hardeman, een lunch en een rondleiding over de tentoonstelling.

Alexander Calder- De grote ontdekking kun je van 11 februari tot en met 28 mei bezoeken.

Lees ook:Genieten van de maand juni en Alexander Calder in de tuinen van het Rijksmuseum
Lees ook:Turing Toekenning uitgereikt aan Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:10 tentoonstellingen om naar uit te zien in 2012
Lees ook:Museum Boijmans van Beuningen verlengt Van Bosch tot Bruegel
Lees ook:Hermitage Amsterdam viert geboortedag Napoleon met fotowedstrijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>