Willem Maris in Gemeentemuseum Den Haag

Willem Maris,Willem Maris, De kalfjes, 1863, Olieverf op doek , 30 x 50,3 cm , De Mesdag Collectie, Den Haag

Op vrijdag 20 januari aanstaande zal de tentoonstelling ‘Willem Maris. Impressionist van de Haagse School’ geopend worden. Vanaf zaterdag 21 januari kan iedereen de prachtige landschappen met grazende koeien in een drassige wei of met eenden in een plas, spetterend aan de waterkant bewonderen. Want er is geen plaats waar het vertrouwde beeld van het Hollands landschap beter bewaard is gebleven dan in de schilderkunst van de Haagse School en Maris was één van de belangrijkste vertolkers van deze kunstbeweging van de 19e eeuw.

Willem Maris, Ezeltjes aan het strand, ca. 1865-1866, olieverf op doek, collectie Gemeentemuseum Den Haag

Deze tentoonstelling laat, ruim 100 jaar na zijn overlijden, met ca. 50 schilderijen en 30 tekeningen de ontwikkeling zien van de jonge talentvolle Willem Maris (1844-1910) die uitgroeide tot één van de belangrijkste en meest productieve vertegenwoordigers van de Haagse School. Maris was de enige van de kunstschilders die tot de Haagse School gerekend worden (bijvoorbeeld Anton Mauve en Hendrik Willem Mesdag) die echt impressionistisch werkte, met felle kleuren en een los penseel. Het eenvoudige boerenleven werd door hem met brede, impressionistische verfstreken weergegeven en zijn werken lijken te vibreren van licht. “Ik schilder geen koeien, maar lichteffecten” zei Maris daar zelf over.

Kortom van 21 januari tot en met 9 april kun je een overzicht van zijn oeuvre in Gemeentemuseum Den Haag bekijken. Van de vroege in nevel gehulde landschappen tot aan zijn eigen volgroeide stijl met helder en fris kleurgebruik wat hem de naam ‘impressionist van de Haagse School’ opleverde. Bovendien worden er door het museum rondleidingen en een cursus georganiseerd, mocht je meer achtergrondinformatie willen hebben.

Lees ook:Zo Hollands in De Hallen Haarlem
Lees ook:Holland op zijn mooist
Lees ook:Museum Gouda toont Van Daubigny tot Weissenbruch
Lees ook:Kunstenaars op vakantie in Bergen
Lees ook:Cézanne inspireert Bergense School

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>