White Noise met Christiane Baumgartner

Baumgartner verstaat de kunst van houtsnedes FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

Baumgartner verstaat de kunst van houtsnedes FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

De kunstenares bij uitstek als het gaat om het combineren van video en houtgravures is de Duitse Christiane Baumgartner (Leipzig, 1967). Het is voor het eerst dat deze kunstenares in België exposeert en wel in het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée in La Louvière. In totaal worden er meer dan 130 kunstwerken van Baumgartner getoond.

Als fan van grafische kunst en nog grotere fan van hout- en linosnedes kan ik mijn hart ophalen in het Belgische La Louvière. De kunstwerken van Christiane Baumgartner zijn over meerdere etages verdeeld, waardoor de diverse werken optimaal tot hun recht komen. Wie de eerste zaal betreedt, kan het eerste werk niet ontgaan: een serie houtsnedes van diverse windmolens komt op je af. Het indrukwekkende aan het werk van Baumgartner is, dat je per hoek waarin je een werk aanschouwt, steeds een ander beeld lijkt te zien. Wie dichtbij het werk staat, ziet niets meer dan lijntjes en strepen van inkt. Sta je verder weg, in één lijn met of zelfs links of rechts van een werk, dan kun je opeens een onderwerp zien. Het spel van lijnen blijkt dan ineens een verhaal te vertellen, in dit geval een verhaal van windmolens.

Het Deutscher Wald van Christiane Baumgartner

Het Deutscher Wald van Christiane Baumgartner FOTO: José van der Wegen

Uiteraard gaat het ver om alle 130 kunstwerken van Baumgartner te beschrijven, maar een paar werken zijn zo indrukwekkend dat je ze zelf moet gaan bekijken. Zo is er de serie Deutscher Wald uit 2007. Deutscher Wald is het schoolvoorbeeld van de werkmethode van Baumgartner. Deze methode is gebaseerd op het vastleggen van beelden uit zelfgemaakte stadsvideo’s of uit documentaires van met name oorlogsarchieven. De beelden worden door Baumgartner bewerkt, vervolgens overgebracht op gigantische houten panelen, waarna ze dagenlang of soms maandenlang aan een werk bezig is. Die wetenschap wekt nog meer bewondering op als je het werk ‘Transall’ bekijkt. Dit werk is net als vrijwel al haar werken een houtsnede, maar heeft het indrukwekkende formaat van maar liefst 1,5o meter bij 4,15 meter. Dat is Kunst met een K!

De tentoonstelling White Noise van Christiane Baumgartner is tot en met 18 mei 2014 te zien in Centre de la Gravure in La Louvière. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is er een houtgravure afgedrukt op Japans Misumi papier verkrijgbaar voor de prijs van 300 euro. Dit betreft een hoofdafdruk van één van de werken van Christiane Baumgartner. Ook is er een speciale catalogus verkrijgbaar met als titel Christiane Baumgartner – White Noise.

 

Lees ook:Kunst op je mobiel
Lees ook:The Art Of The Brick: kunst met LEGO
Lees ook:Stedelijk Museum koopt Andreas Gursky
Lees ook:Crush Paul Kooiker in Museum Boijmans
Lees ook:Schilderen onder water

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>