De trots van Rotterdam: Geveltrots

Geveltrots in Rotterdam CREDITS: Geveltrots

Op donderdag 7 juli onthult Geveltrots de eerste twee gevellijsten met kunst van Margriet van IJsseldijk en Hieke Pars in Delfshaven-Bospolder. Geveltrots is een kunstproject in de wijk Bospolder waarbij 12 verwaarloosde gevellijsten weer mooi gemaakt worden. 

“Trots op de wijk” is daarbij het thema waar de organisatie met bewoners, kunstenaars en lokale ondernemers gezicht aan wil geven. Al deze partijen vertellen aan Geveltrots waar ze trots op zijn in de wijk. Deze Trotswoorden gaan mee in de briefing naar kunstenaars en creatieven. Zij maken vervolgens een ontwerp; bewoners, ondernemers en pandeigenaren kiezen samen voor nieuwe kunst.

Op donderdag 7 juli om 16.30 uur wordt bij Crooked Tattoos aan de 2e Schansstraat 61A de pilot met de eerste twee kunstwerken onthuld. Voor de overige 10 lijsten is Geveltrots hard bezig financiering rond te krijgen. Als dat lukt nodigt Geveltrots Rotterdamse creatieven en kunstenaars uit een ontwerp in te dienen voor een van de gevellijsten en de bijbehorende Trotswoorden. Dus Geveltrots wordt zeker vervolgd!

De eerste twee Geveltrots lijsten zijn mooi gemaakt met kunst van Hieke Pars en Margriet IJsseldijk. In haar werk richt de Rotterdamse kunstenaar Hieke Pars zich op de stedelijke omgeving, en in het bijzonder die gebieden die in transitie zijn. Door in te zoomen op details en kleine (dagelijkse) acties, duidt ze complexe sociale processen op een visuele manier. Hiermee brengt ze ze terug naar een menselijk niveau. Margriet van IJsseldijk werkt als freelance illustrator en vormgever. “Ik ben geïnspireerd door de vele kinderen in de buurt en wilde graag een kleurijk en vrolijk beeld maken wat jong en oud aanspreekt. In het ontwerp zitten verschillende verwijzingen naar Delfshaven.

Geveltrots is een project van Blancoo en Lotti Hesper. Lotti Hesper is cultureel onderneemster. Zij maakt verwaarloosde plekken mooi en werkt daarbij nauw samen met wijkbewoners. Blancoo is verbinder tussen opdrachtgever, wijkbewoner en creatief. Het pilot project is mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam. De wijk Bospolder in Rotterdam Delfshaven is een wijk met een rijke historie, waarvan veel bewaard is gebleven. Zo zijn zijn er 12 gevellijsten te vinden welke vroeger werden gebruikt als reclame uiting en sinds de jaren ’70 door kunstenaars werden beschilderd. Maar inmiddels staan deze karakteristieke landmarks voor de wijk er verwaarloosd bij: de kunst is vervaagd of met witte verf overschilderd. Geveltrots doet daar iets aan door bewoners, kunstenaars en sponsors te vragen waar ze trots op zijn in de wijk en deze input te gebruiken voor nieuwe frisse kunst!

BRON: Persbericht Geveltrots

Lees ook:Monumentale panden als Gesamtkunstwerk
Lees ook:Margriet Smulders tekent voor bijzonder plafond in Duitse Rheine
Lees ook:Rotterdam krijgt beeld Joep van Lieshout
Lees ook:100 jaar Statenkwartier vol eigentijdse kunst
Lees ook:Museumstraat in Amsterdam zorgt voor verbinding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>