Van MINIMAL naar NU

Van MINIMAL tot NU CREDITS: Orkest.nl

Componist John Adams is een van de meest gespeelde Amerikaanse componisten van onze tijd. Hij heeft sterke roots in de minimal, maar hij rekte de grenzen van het genre graag op. Tijdens diverse concerten op 31 maart en 1 april in Muziekgebouw aan ‘t IJ speelt het Nederlands Kamerorkest met Gordan Nikolić een van zijn eerste werken: Shaker Loops uit 1978.

Vanuit de minimal wordt een trip gemaakt langs drie hedendaagse componisten: de Brit Mark-Anthony Turnage met het tedere werk A Quiet Life, het grootstedelijke Percussion Concerto van de Nederlander Joey Roukens en het speciaal voor blokfluitist Erik Bosgraaf gecomponeerde Origami Songs van de jonge Amerikaan Anna Meredith.

Shaker Loops uit 1978 is het eerste stuk van John Adams waar hij echt zijn eigen stem vond. Het werk ontstond uit Wavemaker, waarin Adams het rimpeleffect van water nabootst. Dat komen en gaan van de golven hoor je terug in de repeterende melodieën. Shaker Loops van Adams is geen standaard minimal werk, daarvoor is te gevarieerd en te gedetailleerd. ‘Van donker naar licht, van kalmte naar onrust’, zei minimal-collega Terry Riley daarover.

De Brit Mark-Anthony Turnage is een van de meest relevante componisten van deze tijd. Hij schrijft zowel orkest- als operamuziek en schuwt er niet voor om de realiteit van het moderne leven te bespiegelen. Zijn werk is openhartig en confronterend, met een flinke dosis energie en opwinding, maar kan tegelijkertijd ook een diepe tederheid en emoties geassocieerd met verlies uitdrukken. Dat zat in de opera Anna Nicole, over het leven van model en actrice Anna Nicole Smith, maar ook in het voor strijkers geschreven A Quiet Life.

Joey Roukens is dit jaar composer-in-residence bij het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Het stuk Percussion Concerto schreef hij echter in 2011. Het Nederlands Kamerorkest wordt tijdens de uitvoering van dit avontuurlijke en grootse stuk bijgestaan door slagwerker Dominique Vleeshouwers, winnaar van de Trompconcours 2014, die een indrukwekkende selectie aan percussieve instrumenten bespeelt.

2016 is het jaar van Anna Meredith (1978). Haar debuutalbum Varmints werd lovend onthaald door de wereldwijde muziekpers. ‘Varmints is a knockout, the kind that makes you see cartoon stars’, schreef de toonaangevende muzieksite Pitchfork. Vlak voordat ze de crossover maakte met popmuziek, schreef ze het werk Origami Songs (2013), speciaal voor de Nederlandse blokfluitist Erik Bosgraaf.

Het programma ‘van MINIMAL naar NU’ is als volgt:

do 31 mrt 2016, 20.15 u

Muziekgebouw aan ’t IJ

vr 1 apr 2016, 20.15 u

Muziekgebouw aan ’t IJ

za 9 apr 2016, 20.15 u

Philharmonie Haarlem

Nederlands Kamerorkest

Gordan Nikolić, viool/leiding

Erik Bosgraaf, blokfluit

Dominique Vleeshouwers, slagwerk

TURNAGE

A Quiet Life

Nederlandse première

ROUKENS

Percussion Concerto

MEREDITH

Origami Songs

Nederlandse première

ADAMS

Shaker Loops

BRON: Persbericht Orkest.nl

 

Lees ook:Livestream van concert Nederlands Kamerorkest in nieuwe metrohal
Lees ook:Bach in de Bajes met Nederlands Kamerorkest
Lees ook:Even pauze, even dansen (filmpje)
Lees ook:Musici Nederlands Kamerorkest geven concert in Museum Van Loon
Lees ook:Januari is Mozart-maand bij het Nederlands Kamerorkest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>