CODA Museum krijgt sieraden van Ronald Kuipers

Sari Liimatta – The dancing bear 2008 CREDITS: Sari Liimatta uit de Ronald Kuipers collectie, CODA Museum

CODA Museum in Apeldoorn heeft onlangs een kunsthistorisch waardevolle verzameling auteurssieraden van kunstliefhebber en verzamelaar Ronald Kuipers uit een schenking mogen ontvangen. Deze schenking wordt gezien als een bijzondere toevoeging op de collectie moderne en hedendaagse sieraden van CODA Museum.

De schenking van Ronald Kuipers (1958-2014) omvat een aantal vroege en recente sieraden van Evert Nijland. Omdat Nijland al vertegenwoordigd is in de CODA-collectie is dit een goede aanvulling op de museumcollectie. Daarnaast schonk Kuipers werk van Nederlandse sieraadkunstenaars Felieke van der Leest, Jantje Fleischhut en Ruudt Peters. CODA heeft door deze schenking ook in een keer drie prachtige stukken van Sari Liimatta en twee van Mark Monzó aan haar collectie kunnen toevoegen. Verder is werk van Helen Britton en Tobias Alm uit deze schenking opgenomen in de CODA-collectie. CODA Museum heeft de schenking opgenomen in de tentoonstelling Bloemlezing uit eigen collectie.

Volgens CODA was Ronald Kuipers een groot kunstliefhebber met een bijzondere collectie. Zijn verzameling is voornamelijk ontstaan vanuit passie voor kunst. Die passie besloeg diverse tijdvakken en kunstenaars: van de Duitse, laatmiddeleeuwse beeldhouwer Tilman Riemenschneider tot eigentijdse kunstenaars als Barnett Newman en Walter de Maria. Hij bezocht graag galeries en was vaak te vinden in de bibliotheken van het Rijksmuseum en het Kunst Historisch Instituut in Amsterdam om allerlei zaken uit te zoeken. Vaak waren materiaal, het driedimensionale en het maakproces extra redenen voor zijn fascinatie voor een bepaald werk. Zijn interesse voor sieraden is daar ook uit voortgekomen. Daarnaast had hij veel plezier in het dragen van moderne kunstenaarssieraden. Kuipers vond de kunstenaarswereld interessant en had graag contact met kunstenaars.

De tentoonstelling Bloemlezing uit eigen collectie is te zien tot en met 10 augustus.

Lees ook:Sieraden van Iris Bodemer & Ute Eitzenhöfer bij CODA
Lees ook:Sounds of Silence in CODA Museum
Lees ook:Holland Papier Biënnale in Rijswijk en Apeldoorn
Lees ook:Glaskunstenaar Menno Jonker in Apeldoorn
Lees ook:CODA Museum zet in op Natuurkracht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>