Sieraden van Iris Bodemer & Ute Eitzenhöfer bij CODA

Een sieraad van Iris Bodemer CREDITS: Iris Bodemer CODA

CODA Museum is een bijzonder museum. Het brengt educatieve elementen in combinatie met een tentoonstelling door een mix te bieden van bibliotheek, museum en archief. Het cultuurhuis dat CODA is brengt vanaf 1 juni een nieuwe expositie met de sieraden van Iris Bodemer en Ute Eitzenhöfer.

Dat gekozen is voor een duo-tentoonstelling is niet zo vreemd voor wie de werken van Bodemer en Eitzenhöfer kent. Zowel Bodemer als Eitzenhöfer benaderen het gebruikte materiaal namelijk zonder onderscheid te maken in waardevol of waardeloos. Expressie, experiment en onderzoek zijn in het werk en de ontwikkeling van beide kunstenaars belangrijk. Dat wordt ook zichtbaar bij de tentoonstelling bij CODA.

Voor de werken van Iris Bodemer geldt dat zij zowel sensueel als ruw kunnen zijn. Ze werkt met een breed scala aan materialen, variërend van goud en edelstenen tot rubber en touw, waarbij er geen hiërarchische verhouding is tussen de materialen die ze gebruikt om tot haar eindvorm te komen. Niet alleen de sieraden van Iris Bodemer zijn autonome kunstobjecten. Ook haar werkwijze is er een van autonomie, van zelfstandigheid. Volgens CODA meldde sieraadexpert Marjan Unger ooit in een artikel het volgende over Iris Bodemer: “Iris Bodemer verwijst niet naar voorgangers of tijdgenoten. Ze gaat volledig haar eigen weg. Ze maakt echter geen autonome werken om slechts tentoongesteld te worden. Haar sieraden zijn in principe gemaakt voor het menselijk lijf en komen ook door het dragen tot leven”.

Een sieraad van Ute Eitzenhöfer CREDITS: Ute Eitzenhöfer / CODA

Voor de sieraden van Ute Eitzenhöfer geldt dat ze op het eerste gezicht gemaakt lijken te zijn om te dragen en te tooien. Maar haar sieraden vertellen wel degelijk een verhaal. Ze beschouwen en bekritiseren de huidige maatschappij en zetten aan het denken over de relatie van de mens met materiële zaken, de betekenis van gebruiksvoorwerpen en hoe we hiermee omgaan. Materialen staan symbool voor oppervlakkige schoonheid, worden in grote aantallen geproduceerd en ook even zo makkelijk weer weggegooid. De combinatie met ander materialen in de sieraden van Eitzenhöfer maakt dat ze andere ‘waarde’ krijgen.

De duo-expositie van Iris Bodemer en Ute Eitzenhöfer start 1 juni en loopt door tot en 14 september.

 

Lees ook:CODA Museum krijgt sieraden van Ronald Kuipers
Lees ook:Glaskunstenaar Menno Jonker in Apeldoorn
Lees ook:Styledrive in Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch
Lees ook:Iris van Herpen in Centraal Museum Utrecht
Lees ook:CODA Museum zet in op Natuurkracht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>