Idols voor amateurkunstenaars

Het Vierkante Ei is een prijs voor getalenteerde amateur kunstenaars en de uitreiking ervan vindt elke twee jaar plaats. Het is een initiatief van zes toonaangevende musea, de Volkskrant, Kunstfactor en omroep NTR. Na een uitvoerige voorselectie ondergaan de een zelfde soort selectieprocedure als in het programma Idols, waarbij ze hun werken aan een gerenommeerde jury (bestaande uit curatoren, kunstredacteuren van de Volkskrant en beeldend kunstenaars) presenteren, die kort daarna bepaalt wie doorgaat naar de volgende fase.

Dit jaar hebben circa 2200 kunstenaars zich aangemeld door een foto in te sturen. Na de voorselectie zijn er enkele honderden werken overgebleven die in één de zes deelnemende musea (Hermitage te Amsterdam, Centraal Museum Utrecht, Het Van Abbemuseum te Eindhoven, het Fries museum te Leeuwarden, De Vleeshal te Middelburg en het Stedelijk Museum Schiedam) worden tentoongesteld.

De kunstwerken die in de halve finale terecht komen, zullen vanaf 12 tot 30 april in het Van Abbemuseum geëxposeerd worden. Op 17 april zal de winnaar bekend worden gemaakt in een uitzending van het programma Kunststof TV. Het is te hopen voor de winnaar dat hij of zij langer bekend blijft dan de gemiddelde Idols winnaar.

Lees ook:Het Vierkante ei – Halve Finale is bekend
Lees ook:Mattijn Franssen wint Het Vierkante Ei 2011
Lees ook:Drie musea maken kans op Museumprijs 2015
Lees ook:De ontknoping nadert: de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014
Lees ook:Klaar voor de Nationale Museumweek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>