Europese lachspiegel ontmanteld

“Een acht ton wegende karikaturale lachspiegel.” Zo noemt dagblad De Standaard het omstreden kunstwerk Entropa van David Cerny.

De Bulgaren kunnen er niet om lachen. Hun land is tot hun woede teruggebracht tot een serie hurktoiletten. Na protest van de Bulgaarse overheid wordt het land zeer waarschijnlijk uit het kunstwerk gelicht, meldt de Bulgaarse Standart.

De Tsjechische kunstenaar David Cerny speelt in Entropa met de stereotypen die aan de verschillende landen kleven. Niet alleen Bulgarije heeft reden tot grimlachen. Zo is Nederland bijvoorbeeld afgebeeld als een ondergelopen land vol minaretten en hangt boven Frankrijk een landsbreed spandoek: “Staking!”.

Het kunstwerk in het Brusselse kantoor van de Europese Raad is niet het eerste controversiële werk van David Cerny. Zijn kunst is vaak cartoonesk en een enkele keer serieus provocerend. In 1991 werd hij gearresteerd omdat hij een Russische tank roze had geschilderd.

Pas na installatie van zijn Entropa werd duidelijk dat Cerny het kunstwerk met enkele vrienden heeft gemaakt. Zijn verhaal dat het werk was samengesteld door 26 kunstenaars uit de 26 afgebeelde landen, bleek een leugen. Het geld dat hij van zijn Tsjechische opdrachtgever kreeg, heeft hij teruggestort.

Als de komende tijd na Bulgarije ook andere landen uit het kunstwerk worden gelicht, kan worden vastgesteld welke landen beschikken over de meeste zelfspot en het grootste incasseringsvermogen.

Lees ook:Cultuurminister exposeert beelden
Lees ook:Bulgarije opent museum voor socialistische kunst
Lees ook:Bulgarije opent eerste museum voor hedendaagse kunst
Lees ook:Filla’s gestolen schilderijen teruggevonden
Lees ook:Kunstenaar Maqbool Fida Husain overleden

1 Reacties // Reageer

One thought on “Europese lachspiegel ontmanteld

  1. Marcel

    Waarom zitten er geen foto’s bij van deze protestactie. Ik protesteer.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>