Rijksoverheid verliest kunststukken uit het oog

Anton Rooskens, Groep, 1970

De Rijksoverheid heeft een grote collectie kunststukken die over het hele land verspreid zijn door bruiklenen. De overheid heeft echter blijkbaar het zicht op vele werken verloren en kan deze niet meer ‘terugvinden’.

Metro schrijft dat de Rijksoverheid circa 3.000 kunststukken uit de eigen collectie kwijt is. De waarde van deze werken loopt in de miljoenen euro’s, aangezien er om enkele voorbeelden te noemen, werken van de COBRA- beweging onder vallen evenals werken van de 17e eeuwse Isaac van Ostade.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de afgelopen jaren gezocht naar de zoekgeraakte kunstwerken binnen de eigen ministeries, musea, provincies en gemeenten. Het zou namelijk vooral gaan om voorwerpen die door de overheid in bruikleen zijn gegeven aan verschillende instanties. De resultaten van het onderzoek zijn tot nu toe echter teleurstellend.  Vermoedelijk zijn de werken door verhuizingen en diefstal verloren gegaan of de werken zijn cadeau gedaan aan ambtenaren. Als gevolg zijn de regels voor het in bruikleen nemen van een kunstwerk aangescherpt.

Kijken of de buurman die ambtenaar is nog een werk thuis heeft hangen kunt u hier (pdf).

(bron: Metro en NRC)

Lees ook:Italiaanse museumdirecteur vraagt asiel aan
Lees ook:China haalt Groot-Brittannië in
Lees ook:Shakespeare en Sartre in Londense metro
Lees ook:Your Paintings: Alle schilderijen in de UK online
Lees ook:Ai Wei Wei is Chinese censuur Firewall te snel af

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>