Ruim 13 miljoen voor Peter Stuyvesant Collectie

Enkele topstukken uit de Peter Stuyvesant Collectie zijn maandagavond geveild voor ruim dertien miljoen euro. Het hoogste bedrag werd geboden voor Dinosaurierei. Het schilderij van Martin Koppenberger is geveild voor bijna 1,1 miljoen, inclusief de bonus voor veilinghuis Sotheby’s.

De 163 kunstwerken die jarenlang in de sigarettenfabriek in Zevenaar hingen, zijn verkocht voor 13,6 miljoen euro, gemiddeld 83 duizend euro per kunstwerk. Het veilinghuis juicht dat de veiling veel meer heeft opgebracht dan werd verwacht, wat niet zo verwonderlijk is gezien de nogal zuinige taxaties voorafgaande aan de veiling.

Wel opmerkelijk zijn de relatief hoge bedragen voor enkele schilderijen van Karel Appel, zoals een half miljoen voor Tête tragique en ruim vier ton voor Torse de femme. Beide doeken werden in 1965 door Willem Sandberg toegevoegd aan de kunstcollectie.

De Peter Stuyvesant Collectie is vanaf eind jaren vijftig bijeengebracht door ondernemer Alexander Orlow om het werk in de sigarettenfabriek  te verlevendigen.

De opvolgers van zijn opvolgers bij het BAT-concern besloten anderhalf jaar geleden de kunst te verkopen. De fabriek in Zevenaar is dicht en een andere plek voor de kunst kon door de managers niet worden gevonden. Ze hebben beloofd dat op z’n minst een deel van de opbrengst  aan goede doelen wordt geschonken.

Lees ook:Litho Escher geveild voor 49 duizend euro
Lees ook:Drie miljoen voor varkentje Jeff Koons
Lees ook:Topprijs voor Mondriaan van Yves Saint Laurent
Lees ook:74 miljoen euro voor Giacometti
Lees ook:Veiling Yves Saint Laurent: € 374 miljoen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>