Kunstenaars klagen Christie’s en Sotheby’s aan

Een groep Amerikaanse kunstenaars heeft een rechtszaak tegen de filialen van Christie’s en Sotheby’s in New York aangespannen. Dit omdat deze veilinghuizen volgens de kunstenaars nog vergoedingen voor de doorverkoop van werken aan de kunstenaars verschuldigd zijn. De veilinghuizen zouden volgens de California Resale Royaly Act namelijk 5 procent van de opbrengst van het geveilde werk aan de kunstenaar die het werk gemaakt heeft moeten uitkeren, mits de verkoper in Californië woonachtig is.

In de LA Times valt te lezen dat de kunstenaars Christie’s en Sotheby’s ervan beschuldigen dat deze actief proberen de woonplaats van de verkopers te verbergen. Dit om maar geen vergoedingen aan de kunstenaars te hoeven uitkeren.  In Europa kennen we sinds 2006 een soortgelijke wet. Volgens het zogenoemde “droit du suite”(volgrecht) hebben kunstenaars ook in Europa recht op een aandeel van de doorverkoop. Voor een compleet overzicht van de vergoedingen en antwoord op veelgestelde vragen over het volgrecht kun je hier kijken.

Lees ook:Arnhemse familie veilt portretten na 350 jaar
Lees ook:Veiling vermaarde foto’s Picasso en Warhol
Lees ook:China haalt Groot-Brittannië in
Lees ook:Christie’s veilt voorstudie atelier Rubens
Lees ook:Kunst app van de week: Sotheby’s

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kunstenaars klagen Christie’s en Sotheby’s aan

  1. Bart Van den Brande

    Hetzelfde gebeurt spijtig genoeg ook in België. Het volgrecht is absoluut niet populair onder veilingzalen en galleries en het trachten te ontsnappen aan betaling is schering en inslag.

    Het recht voor de artiest die een werk gecreëerd heeft om een zeer klein percentage te ontvangen van de sommen die derden later aan zijn werk verdienen is nochtans een zeer nobel idee.

    Mvg,

    Bart Van den Brande

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>