China haalt Groot-Brittannië in

De TEFAF (The European Fine Art Foundation) heeft gisteren bekend gemaakt dat de wereldwijde kunsthandel zich in 2010 aanzienlijk heeft hersteld. Dit blijkt onder andere uit de goede resultaten van veilinghuizen als Christie’s en Sotheby’s. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië spelen in het herstel van de kunstmarkt een grote rol. Vooral opvallend is echter dat de kunsthandel in China een enorme marktgroei van 52% vertoont. Met dit resultaat komt China voor het eerst op de tweede plaats te staan, nog voor Groot-Brittannië.

De aanleiding van deze geografische verschuiving wordt in het onderzoek The Global Art Market in 2010: Crisis and Recovery van de TEFAF nader behandeld. Dit onderzoek is onder andere gebaseerd op data van veilinghuizen, kunsthandelaren en verzamelaars. De Verenigde Staten domineerde de markt in 2010 met een marktaandeel van 37%, China volgt met 23%. Volgens dit rapport komt Groot-Brittannië op de derde plaats met een marktaandeel van 22%. De Britten worden in Europa op de voet gevolgd door Frankrijk.

Het rapport toont tevens aan dat een nieuwe Europese belastingwet op kunststukken de al verzwakte Europese kunst- en antiek markt waarschijnlijk verder zal verzwakken. Deze belastingwet stimuleert leveranciers namelijk om buiten de EU hun kunststukken te verkopen.

Geïnteresseerden kunnen voor $20,- het onderzoek downloaden op de website van de TEFAF.

Lees ook:Art Institute Chicago is beste museum volgens TripAdvisor
Lees ook:Nieuwe graffiti ster in Groot-Brittannië?
Lees ook:Volg een masterclass bij Russische kunstenaar Viktor Anufriev
Lees ook:Russische en Amerikaanse musea doen koude oorlog herleven
Lees ook:Schilderij van Qi Baishi brengt $65 miljoen op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>