Heaven, Hell & Earth in Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch

Jake and Dinos Chapman (1966 / 1962) Fucking Hell, 2008 Fibreglass, plastic and mixed media in nine vitrines © Jake and Dinos Chapman, courtesy White Cube

Jake and Dinos Chapman (1966 / 1962)
Fucking Hell, 2008
Fibreglass, plastic and mixed media in nine vitrines
© Jake and Dinos Chapman, courtesy White Cube

In de tentoonstelling Heaven, Hell & Earth in het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch geven internationale topkunstenaars een eigentijdse interpretatie van het beroemde drieluik Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. De werken van Jake & Dinos Chapman, Pipilotti Rist en Gabriel Lester worden getoond. 

De Britse Jake & Dinos Chapman tonen het geruchtmakende kunstwerk Fucking Hell uit 2008 voor het eerst in Nederland. In negen vitrines, gerangschikt in de vorm van een swastika, verbeelden de Chapman-broers hun visie op de hel. De video-installatie Homo Sapiens Sapiens (2005) van de Zwitserse Pipilotti Rist projecteert hemelse taferelen op het plafond van het museum: een sensueel en psychedelisch scheppingsverhaal met een melancholische ondertoon. De Nederlandse kunstenaar Gabriel Lester verbindt deze uitersten met zijn nieuwe video-installatie Aeon, geïnspireerd door het leven van de mens. Hij tekent ook voor de vormgeving van deze zinsbegoochelende tentoonstelling.

Van de beroemde kunstverzamelaar François Pinault heeft het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch Fucking Hell (2008) van het Britse duo Jake & Dinos Chapman als bijzonder bruikleen voor deze tentoonstelling. Duistere diorama’s worden bevolkt door tienduizenden handgemaakte modelfiguurtjes. Zombies, SS’ers, maar ook een sneeuwman en Stephen Hawkins figureren in een ongeëvenaarde orgie van horror en geweld. In één van de tableaus zit Adolf Hitler (als Hannibal Lecter uit The Silence of the Lambs) in een huiskamer achter de naaimachine terwijl Anne Frank zich op zolder verschuilt. De surreële visioenen van Jheronimus Bosch zijn niet ver weg. Net als Bosch laten de Chapmans zien dat de mensheid heel goed is in het slechte.

De video-installatie Homo Sapiens Sapiens uit 2005 is voor Pipilotti Rist een visie op het paradijs: plek van gelukzaligheid, vóór dan wel na de dood in hemelse sferen. In deze video-installatie kijkt de bezoeker letterlijk naar de hemel vanaf een ligbed. De hoofdpersoon is een jonge vrouw die versmelt met het universum waarin ze rondzweeft. Close-ups van haar lichaam, gezicht, bloemen en vruchten vloeien in caleidoscopische beelden in elkaar over: Homo Sapiens Sapiens is een beleving – erotisch, sensueel, psychedelisch. De installatie veroorzaakte in 2005 bij de première in een kerk tijdens de Biënnale van Venetië grote ophef. Kort na de presentatie werd de installatie op last van de katholieke kerk gesloten vanwege het expliciete naakt en de erotiserende sfeer. Toch is het Rist niet om het shockeffect te doen: het naakt is juist een verwijzing naar het scheppingsverhaal en de onschuld van de mens.

De Nederlandse kunstenaar Gabriel Lester toont de video-installatie Aeon (2016), opgenomen in een kermisattractie die vooral in India nog populair is: de Steile Wand of Wall of Death. In een grote houten ton tarten auto’s en motoren de zwaartekracht door verticaal rond te rijden. Publiek kijkt van bovenaf toe, gefascineerd door het huiveringwekkende spel van gevaar en verleiding. Dan doemt ook de diepte eronder op, evenals beelden van exotische vruchten, insecten, dieren en landschappen. Lester maakte deze film speciaal voor de tentoonstelling Heaven, Hell & Earth. Hij baseerde Aeon (eeuwigheid) op het cyclische verloop van de tijd en het leven op aarde. De rondgang staat symbool voor de oneindige kringloop van gebeurtenissen in het menselijk leven. Verlangens, behoeften en handelingen, maar ook leven en dood, dag en nacht, begin en einde: alles keert eindeloos weer.

De expositie is te zien vanaf 24 september tot en met 15 januari 2017.

BRON: Persbericht Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Lees ook:Bosch Grand Tour gaat bijna van start
Lees ook:Brabantse musea slaan handen ineen voor Jheronimus Bosch
Lees ook:Boijmans kiest vijf winnende video’s – 4
Lees ook:Boijmans kiest vijf winnende video’s – 1
Lees ook:Boijmans kiest vijf winnende video’s – 2

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>