Else Berg en Mommie Schwarz herontdekt

Else Berg, Zelfportret met blauwe jurk, 1917.

Op de Artantique zag ik een aantal kleurrijke grafische werken van Mommie Schwartz bij Kunstconsult. Na ook het artikel over Else Berg en Mommie Schwartz in het Art Deco Magazine te hebben gelezen, wilde ik toch even de aandacht op de tentoonstelling over dit echtpaar in het Joods Historisch Museum te Amsterdam vestigen.

 Else Berg en Mommie Schwartz worden door de conservator van het Joods Historisch Museum (JHM) tot de eerste avant-gardisten in Amsterdam gerekend. Dit schilderspaar woonde en werkte tussen 1910 en 1942 in Nederland en werd sterk beïnvloed door verschillende nationale en internationale avant-gardistische kunststromingen. Het JHM brengt ruim tachtig van hun schilderijen en tekeningen bij elkaar, gecombineerd met enkele werken van tijdgenoten die hen inspireerden, zoals Leo Gestel, Jan Sluijters en Charley Toorop.

Mommie Schwartz, Affiche Arti et Amicitiae, 1928, particuliere collectie.

Else Berg (1877-1942), geboren in het voormalig Duitse Opper-Silezië, is als schilder altijd succesvol geweest. Voor Samuel Leser (Mommie) Schwarz (1876-1942) uit Zutphen kwam de echte waardering als kunstschilder pas aan het einde van de jaren twintig, toen hij o.a. succesvol was als ontwerper van affiches in art-decostijl. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het voor hen al gauw onmogelijk om te exposeren. Ze weigerden beiden een jodenster te dragen en doken ook niet onder. Op 12 november 1942 zijn ze opgepakt en via Westerbork afgevoerd naar Auschwitz. Daar zijn ze direct na aankomst vermoord.

Helaas raakten ze na hun vroegtijdige dood in Auschwitz in de vergetelheid, waar met deze eerste overzichtstentoonstelling “Schilderspaar uit de Nederlandse avant-garde” verandering in wordt gebracht. Je kunt deze tentoonstelling in het Joods Historisch Museum nog tot en met 24 juni bezoeken.

Lees ook:De herontdekking van de Gebroeders Verveer
Lees ook:Selectie foto’s Howard Greenberg Gallery nu te koop
Lees ook:Kunstkabinet: Eliahou Eric Bokobza uit de collectie van Tsale Kirzner
Lees ook:Topstukken uit Vaticaan komen naar Joods Historisch Museum
Lees ook:Laatste kans: Joods Historisch Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>