400 jaar Nederland- Turkije in het Rijksmuseum

J.B. Vien, Bacha de Caramanie, plaat 7 uit Caravanne du sultan à la Mecque, 1748

Ter ere van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland zijn er vanaf vandaag twee nieuwe presentaties over dit onderwerp te zien in het Rijksmuseum te Amsterdam. Zowel het oude als het moderne Turkije wordt in beeld gebracht in de presentaties ‘Ottomania; De Turkse wereld door Westerse ogen’ en ‘Ahmet Polat, Het moderne Turkije’.

Ruim 35 prenten en geïllustreerde boeken geven een beeld van het Ottomaanse Rijk van de 16e tot en met de 18e eeuw door de ogen van de westerse wereld. Exotische reisverhalen, het Constantinopel van de Oriënt Express, kostuumboeken en prenten van kunstenaars als Albrecht Dürer, Rembrandt en Giambattista Tiepolo. De band tussen het Ottomaanse Rijk en het Westen was tweeledig, men was gefascineerd en had ontzag voor het machtige rijk.

 

In de tentoonstelling Ahmet Polat, Het moderne Turkije wordt het moderne Turkije in beeld gebracht. In opdracht van het Rijksmuseum volgde de internationaal bekende fotograaf Ahmet Polat (Roosendaal, 1978, Nederlandse moeder, Turkse vader) jonge, hoogopgeleide ‘Turkse Nederlanders’ die hun geluk beproeven in Turkije. De meeste jonge ‘remigranten’ lukt het een carrière op te bouwen in Turkije maar voor sommigen is het culturele verschil te groot geworden.

Van 7 tot en met 7 mei zijn beide tentoonstellingen in het Rijksmuseum te zien. Tevens is er in het Sakip Sabanci Museum in Istanbul momenteel een tentoonstelling over de Nederlandse Gouden Eeuw te zien met 100 meesterwerken.

Lees ook:Schilder Bedri Baykan neergestoken in Istanbul
Lees ook:Ahmet Polat is Fotograaf Des Vaderlands 2015
Lees ook:Musici Nederlands Kamerorkest geven concert in Museum Van Loon
Lees ook:Rijksmuseum toont Japanse prenten uit collectie Elise Wessels
Lees ook:UNESCO verklaart valkenjacht tot werelderfgoed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>