Naakt in München voor Spencer Tunick

Spencer Tunick

Altijd al een muze willen zijn voor een kunstenaar of deel willen uitmaken van een kunstwerk? De Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick, die sinds de jaren ’90 bekend staat om zijn foto’s met naakte mensenmassa’s, heeft in juni een project in München gepland. Na een fotoshoot voor de Operahouse in Sydney kan een naakte mensenmassa voor de Opera van München niet ontbreken aan zijn portfolio. Wel zijn er nog meer dan duizend naakte vrijwilligers nodig, dus roept Tunick op: “Kleed je uit München!”.

Spencer Tunick staat wereldwijd bekend om zijn foto’s waarmee hij reeds vele naakte mensen op beroemde locaties ter wereld heeft vastgelegd. Dit maal zou Tunick graag op 23 en 24 juni ter ere van het Opera Festival een installatie met naakte mensen voor de Staatsopera van München organiseren met de titel “Der Ring”. Tunick werd hiervoor geïnspireerd door Richard Wagner’s “The Ring of the Nibelung” en de Opernfestspielen. Tunick legt uit: “Die Oper ist zu mir gekommen und hat mich gebeten, das visuelle Element zum diesjährigen „Ring“ zu sein. Es gab keine wirklichen Vorgaben, aber der „Ring“ hat Elemente, mit denen ich arbeiten wollte. Das Feuer aus dem Drachenschlund, der tatsächliche Ring als solcher.”

Foto: Aletsch Glacier/Switzerland, Spencer Tunick Installation, Pressefoto ©Greenpeace/Ex-Press/Wuertenberg

In de Duitse media wordt dan ook massaal en soms met een sarcastische ondertoon geschreven over Tunicks komst naar München. EgoFM is een leuk voorbeeld hiervan: “Natürlich haben wir alle unseren „Naked Wednesday“ aber würdet ihr euch auch nackt neben hundert andere, komplett fremde Menschen stellen? Ja ? Super dann haben wir jetzt das bayerische Kunstprojekt des Jahres für euch. Vorsicht, dieser Artikel kann nur nackt gelesen werden!”Focus schrijft o.a.: “Tunick bekommt es immer wieder hin, dass sich hunderte von Menschen für die Kunst ausziehen. Seine Bilder wirken anstößig, skurril & harmonisch zugleich und sorgten in der Vergangenheit stets für rege Medienpräsenz. Genau das alles kommt jetzt nach München.”

Lees ook:Spencer Tunick wet in Israël?
Lees ook:Nirvana-baby maakt nu zelf foto’s
Lees ook:Opera in het Stedelijk Museum
Lees ook:Tentoonstelling voor Nazikunstenaar in Duitsland?
Lees ook:Kunstenaar Anselm Kiefer wil kerncentrale kopen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Naakt in München voor Spencer Tunick

  1. Pingback: Spencer Tunick wet in Israël? | Kunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>