Boijmans van Beuningen koopt werk René Magritte

René Magritte, Le miroir vivant, 1928, olieverf op doek, Museum Boijmans Van Beuningen

René Magritte, Le miroir vivant, 1928, olieverf op doek, Museum Boijmans Van Beuningen

Het is Museum Boijmans Van Beuningen gelukt, mede dankzij een extra schenking van 120.000 euro van de Vereniging Rembrandt, om het benodigde kapitaal bijeen te brengen voor de aankoop van het schilderij ‘Le miroir vivant’ uit 1928 van René Magritte (1898-1967). Een ‘vroege Magritte’ was een lang gekoesterde wens van het museum die nu uitkomt. Het schilderij is een belangrijke toevoeging aan de wereldberoemde collectie surrealistische kunst. De nieuwe aanwinst is door het museum verwelkomd in de rijke collectie met de tentoonstelling ‘Magritte ontmoet de collectie’. Hierin vormde het vroege werk van Magritte het sleutelstuk dat op een verrassende en associatieve wijze linkte aan vijftig uiteenlopende collectiestukken.

Conservator Francesco Stocchi: “Dit vreemde doek is een uitzonderlijk voorbeeld van Magrittes eigenzinnige manier van werken, die een inspiratie vormde voor de generaties die na hem kwamen en ook voor vele werken in de collectie van het museum: kunst die de achterliggende problematiek aan de orde stelt zonder haar op te lossen. Werk dat onze verwachtingen laat tintelen. ‘Le miroir vivant’ bedient zich van visuele tekens zonder zelf een beeld te tonen; het schildert eerder de verbeelding af door louter en alleen woorden te gebruiken en zo de toeschouwer direct bij het werk te betrekken. Door woorden te lezen die nog verbeeld moeten worden, wordt de toeschouwer de schepper van zijn eigen beelden en wisselen maker en kijker in feite van rol. Het werk zet de traditionele rolverdeling tussen kunstenaar en toeschouwer op losse schroeven en vormt zo een opstap naar de sociale, interactieve en conceptuele vormen van kunst.”

BRON: Persbericht Museum Boijmans van Beuningen

Lees ook:‘Le miroir vivant’ te zien in Museum Boijmans Van Beuningen
Lees ook:Magritte’s keren terug in Rotterdam
Lees ook:Boijmans van Beuningen toont het verhaal achter de collectie
Lees ook:Eigen museum voor surrealist Magritte
Lees ook:Boijmans Van Beuningen verwerft ‘D’red Dwarf, B’lack Hole’ (2010) van Jim Shaw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>