Eigen museum voor surrealist Magritte

Het nieuwe Musée Magritte Museum opende vandaag om tien uur de deuren voor gewone stervelingen die zaterdag niet op het openingsfeest konden zijn.

Het museum op het Koningsplein in hartje Brussel herbergt ruim tweehonderd schilderijen, tekeningen en affiches van de surrealist René Magritte. Veruit de meeste stukken komen uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Ander werk is tijdelijk door privéverzamelaars ter beschikking gesteld.

Het tweetalige Musée Magritte Museum is trots op de tijdelijke expositie van het schilderij Mona Lisa, dat Magritte in 1962 maakte. Het is volgens het museum één van de belangrijkste werken in zijn oeuvre. Magritte verwerkte in Mona Lisa drie elementen uit zijn universum die direct te herkennen zijn: de hemel uiteraard, maar ook het rinkelbelletje en het gordijn. Het bijzondere schilderij is tijdelijk aan het museum uitgeleend door een privéverzamelaar.

De opening van het museum was voor de Belgische media aanleiding voor veel verhalen over Magritte. De twee interessantste komen van Jan Van Hove van De Standaard: Waarom wij van Magritte houden en Het museum dat voor het grijpen lag: “Magritte wilde de mensen verontrusten en hun zekerheden op de helling zetten. (…) Wandelen tussen de schilderijen van Magritte is dwalen door een betoverd domein.”

Lees ook:Mona Lisa wordt niet uitgeleend
Lees ook:Mona Lisa: nu ook in het Prado
Lees ook:Mona Lisa leed aan te hoog cholesterol
Lees ook:Mona Lisa in Louvre bekogeld
Lees ook:La Bande à Picasso in de bioscoop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>