Boijmans Van Beuningen verwerft ‘D’red Dwarf, B’lack Hole’ (2010) van Jim Shaw

Jim Shaw, D’red Dwarf, B’lack Hole (2010) in Onderzeebootloods, 2013. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Lotte Stekelenburg.

Museum Boijmans Van Beuningen heeft het werk ‘D’red Dwarf, B’lack Hole’ (2010) van de Amerikaanse kunstenaar Jim Shaw aan de collectie mogen toevoegen. Dit kunstwerk van 14 bij 5 meter behoort nu tot de Rotterdamse collectie mede dankzij de genereuze steun van het Titus Fonds van de Vereniging Rembrandt en de BankGiro Loterij.

Het kunstwerk is het eerste werk van Jim Shaw (1952, Los Angeles) in een Nederlandse collectie. ‘D’red Dwarf B’lack Hole’ is op een ‘backdrop’ aangebracht, waar Shaw sinds 2004 op werkt. Het is een enorm doek dat ooit als theaterdecor is gebruikt en het vermogen bezit om direct en op schaal de authentieke sfeer op te roepen van een Amerika dat niet meer bestaat. Naast ‘D’red Dwarf, B’lack Hole’ verwerft het museum nog twee werken van Shaw. Deze drie werken zijn nu te zien in het museum.

Jim Shaw is één van de meest vooraanstaande hedendaagse kunstenaars. Hij is vooral actief aan de Amerikaanse Westcoast, maar geniet wereldwijd bekendheid. Zijn narratieve beeldtaal is gebaseerd op de kunstgeschiedenis, op Amerikaanse (film)geschiedenis en op een persoonlijke mythologie die goed aansluit bij het surreële karakter van de moderne kunst collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Zijn oeuvre bestaat onder meer uit video’s, performances, beelden, tekeningen en schilderijen.

 

Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest op Down the Rabbit Hole
Lees ook:Boijmans van Beuningen toont het verhaal achter de collectie
Lees ook:Japanners staan in de rij voor internationale expositie Museum Boijmans Van Beuningen
Lees ook:Boijmans van Beuningen biedt Kunst4Kids
Lees ook:Boijmans van Beuningen introduceert @Boymans

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>