Rubriek: Grafiek

Max Klinger in het Prentenkabinet

De virtuoze Duitse graficus, schilder en beeldhouwer Max Klinger inspireerde zowel Giorgio de Chirico als de vroege surrealisten. Het Prentenkabinet van Museum Boijmans van Beuningen presenteert in januari een bijzondere serie prenten van Klinger uit de eigen collectie, met een handschoen in de hoofdrol.

Lees verder...

Hercules Segers krijgt retrospectief in Rijksmuseum

Het Rijksmuseum presenteert vanaf 7 oktober  voor het eerst een compleet overzicht van één van de meest mysterieuze en experimentele kunstenaars uit de Gouden Eeuw: Hercules Segers.  Tot en met 8 januari 2017 zijn de in totaal 18 schilderijen en 110 afdrukken van 54 prenten te zien in het Rijksmuseum, aansluitend in het Metropolitan Museum

Lees verder...

Grafische kunst van Munch, Goya en Rops in nieuw museum Antwerpen

Het nieuwe museum De Reede in Antwerpen, dat in het najaar van 2016 zijn deuren opent, gaat de grafische kunst tentoonstellen van de wereldberoemde kunstenaars Edvard Munch, Francisco Goya en Félicien Rops. Initiatiefnemer is de gelijknamige Stichting De Reede. Het is voor het eerst dat een dusdanig omvangrijke collectie van ruim 150 werken van de drie

Lees verder...

Plafond van Escher keert terug in Philips Museum

Voor het eerst in 44 jaar zijn enkele delen van het plafond dat graficus M.C. Escher maakte voor het Philips Licht Demonstratie Laboratorium weer zichtbaar voor het publiek. Escher maakte dit plafond destijds in opdreaacht van het toenmalige hoofd van Philips Design Louis Kalff. 

Lees verder...

PRINT geeft Nederlandse grafische vormgeving en typografie de ruimte

Op 20 januari 2016 werd stichting PRINT opgericht. PRINT organiseert projecten en activiteiten waarin de Nederlandse grafische vormgeving en typografie centraal staan. De stichting brengt ontmoetingen tot stand tussen vormgevers, studenten en publiek en organiseert festivals, tentoonstellingen, symposia en manifestaties op verschillende locaties in Nederland. De Nederlandse grafische vormgeving verdient ruimte, PRINT geeft die ruimte. 

Lees verder...

Drukkerijmuseum en De Ploeg eren H.N. Werkman

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat H.N. Werkman overleed. Hendrik Nicolaas Werkman werd bekend als drukker van ‘De Ploeg’, de kunstenaarsvereniging die aan het begin van de 20e eeuw het culturele leven in Groningen op zijn kop zette. Vanwege het Werkmanjaar wordt in het Drukkerijmuseum Meppel aandacht besteed aan grafische werken in de

Lees verder...

Etsen van Rembrandt in de veiling

Soms krijg je als veilinghuis de beschikking over pareltjes waar je alleen maar van kunt dromen. Dat overkwam Veilinghuis van Stockum in Den Haag. Het veilinghuis mag de nalatenschap van antiquair Bob Loose veilen en vond daarin tien etsen van niemand minder dan Rembrandt. 

Lees verder...

Belgische leerlingen maken langste linosnede ter wereld

Leerlingen van de Kunstacademie aan Zee in Oostende hebben een wereldrecord gevestigd met de langste linosnede in de wereld. Dat meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. De linosnede van de leerlingen was 25,2 meter lang. Het record stond op 24 meter. 

Lees verder...

Siemen Dijkstra: Werk in Uitvoering

Voor de vaste lezers van Kunst.blog.nl zal het geen geheim meer zijn dat ik mijn hart heb verloren aan de grafiek. Steeds als ik dan iets verneem over een expositie op het grafische vlak, dan gaat mijn hart sneller kloppen. Zo ook van de expositie van Siemen Dijkstra, Werk in Uitvoering in het Drukkerijmuseum Meppel. 

Lees verder...

Edvard Munch in de veiling

Het werk van Edvard Munch is wereldwijd beroemd. Zijn krachtige beelden waarbij mensen centraal staan spreken zo tot de verbeelding, dat zijn werk alom geliefd is. Het is dan ook een buitenkans dat op 16 september veilinghuis Sotheby’s in Londen een veiling zal gaan houden met grafische werken van Munch.

Lees verder...

De droomwereld van Annemarie Petri

Galerie Beeldkracht in Scheemda is al jarenlang fan van de gedetailleerde romantische droomwerelden die de Haagse kunstenares Annemarie Petri realiseert. Daarom wordt vanaf 14 september voor de vierde keer een solo-expositie van de kunstenares gehouden. Na 2003, 2006 en 2011 wordt opnieuw het unieke werk van Petri getoond. 

Lees verder...

De grafiek van de kunstenaars

De grafiek is een aparte vorm van kunst. Etsen, houtsnedes, linosnedes, aquatint, litho’s en zeefdrukken: het zijn allemaal juwelen uit de grafiek. In de geheel gerenoveerde expositiezaal van het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt in Sliedrecht wordt vanaf 30 augustus aandacht besteed aan deze juwelen via een expositie met Grafiek van Nederlandse kunstenaars uit periode

Lees verder...

De wereld van de stier door de ogen van Goya en Barjola

Spanje is het land van stieren, stierenvechten en stierenrennen. Hoewel niet iedereen meer achter deze tradities staat, heeft het voor de Spaanse kunstenaars Francisco de Goya en John Barjola wel veel inspiratie opgeleverd. Dat blijkt uit de tentoonstelling in het Museum voor de Schone Kunsten in Valencia. 

Lees verder...

Win een houtsnede van Oswald Wenckebach bij Museum Noordwijk

Al eerder besteedde Kunst.blog.nl aandacht aan de tentoonstelling van Oswald Wenckebach bij Museum Noordwijk. Dit keer is het tijd voor hernieuwde aandacht, omdat er een hele mooie prijs te winnen valt bij dit museum. U maakt namelijk kans op een originele houtsnede van de kunstenaar zelf.

Lees verder...

Memento Mori met Damien Hirst in Den Haag

Één van de grootste kunstenaars van deze tijd is toch wel Damien Hirst. Hoewel zijn kunst niet altijd door iedereen wordt begrepen en soms ook controverse oproept, is het wel echt een kunstenaar pur sang. Hij heeft niet alleen een fascinatie voor de dood, hij put voor zijn werken ook graag inspiratie uit klassieke thema’s

Lees verder...