Magritte’s keren terug in Rotterdam

01 ‘Le modèle rouge III’ (1937) van René Magritte wordt teruggehangen in Museum Boijmans Van Beuningen. Rechts: ‘Au seuil de la liberté’ (1930) en ‘La jeunesse illustrée’ (1937). Foto: Kees Spruijt.

01 ‘Le modèle rouge III’ (1937) van René Magritte wordt teruggehangen in Museum Boijmans Van Beuningen. Rechts: ‘Au seuil de la liberté’ (1930) en ‘La jeunesse illustrée’ (1937). Foto: Kees Spruijt.

Het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam mag dit jaar drie topstukken uit de collectie terug verwelkomen binnen haar deuren. In het afgelopen jaar konden bijna 1 miljoen Amerikanen in musea in New York, Chicago en Houston genieten van drie topwerken van Rene Magritte. Nu keren deze werken terug in een vernieuwde opstelling van de surrealistische collectie van het museum. 

Museum Boijmans van Beuningen had de drie werken bij hoge uitzondering uitgeleend in het kader van een grote Magritte-tentoonstelling in de VS. De drie werken waren achtereenvolgens te zien bij MoMa, de Menil Collection en het Art Institute Chicago. Het gaat om de werken Le Modèle Rouge III, Au Seuil de la Liberté en La Jeunesse Illustrée. Deze drie werken hebben een common link in de persoon van de Britse kunstmecenas Edward James. James nodigde Magritte uit in 1937 om een aantal schilderijen te maken voor de balzaal in zijn Londense appartement. Magritte verbleef uiteindelijk vijf weken in het huis van James en maakte daar deze drie werken. De werken waren overigens niet zomaar te zien in het huis van James. Naar verluidt waren de werken alleen zichtbaar in de balzaal als de verlichting aan was. Dat kwam omdat de werken vermoedelijk hingen achter spiegelend glas in diverse nissen in de balzaal.

Deze drie topstukken van Magritte worden in de nieuwe opstelling vergezeld van het werk La Reproduction Interdite, eveneens van Rene Magritte. Dit surrealistische werk toont Edward James met zijn gezicht naar een spiegel toegewend. In plaats van zijn gezicht zie je in de spiegel echter zijn achterhoofd.

De collectie surrealistische werken in het Museum Boijmans van Beuningen kan als een verdienste worden gezien van de recent overleden Renilde Hammacher, oud-conservator bij het museum. In de jaren ’60 en ’70 was zij verantwoordelijk voor de aanschaf van diverse surrealistische werken, waaronder Vénus de Milo aux trois tiroirs van Salvador Dalí. Hammacher was ook verantwoordelijk voor de grootse Dalí-tentoonstelling in 1970 die door de kunstenaar zelf werd geopend. Onder Hammacher heeft Museum Boijmans van Beuningen de kiem gelegd voor een indrukwekkende collectie van surrealistische werken van internationaal niveau.

 

 

Lees ook:Boijmans van Beuningen koopt werk René Magritte
Lees ook:‘Le miroir vivant’ te zien in Museum Boijmans Van Beuningen
Lees ook:Boijmans van Beuningen toont het verhaal achter de collectie
Lees ook:Van Rembrandt tot Kandinsky in het Boijmans
Lees ook:Museum Boijmans van Beuningen krijgt topstukken in bruikleen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>