Styledrive in Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Otto Snoek, Rotterdam, Karel Doormanstraat, 2007

Otto Snoek, Rotterdam, Karel Doormanstraat, 2007

Je bent wat je rijdt. In de hedendaagse cultuur speelt de auto een grotere rol dan het sieraad. Style profiler Ellie Uyttenbroek maakt naar aanleiding van de auto als ‘verlengstuk van je identiteit’ én de collectie sieraden van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch een fototentoonstelling van actuele stijlprofielen.

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch bezit een van de grootste collecties moderne sieraden van Nederland. Deze sieraden hebben eerder een relatie met beeldende kunst dan met mode & stijl. Het zijn culturele sieraden voor ingewijden, die in het hedendaagse straatbeeld weinig betekenis hebben. Producten als mobiele telefoons, handtassen en auto’s hebben de signaalfunctie en de pronkfunctie van het sieraad in het dagelijks leven overgenomen.

StyleDrive onderzoekt hoe het culturele sieraad gerevitaliseerd kan worden. Met twintig cultureel diverse stijlprofielen als uitgangspunt gaat Ellie Uyttenbroek op pad met fotograaf Otto Snoek. ‘Gewapend’ met sieraden van onder meer Pablo Picasso, Emmy van Leersum, Meret Oppenheim en Hans Appenzeller maakt het duo eigentijdse genretaferelen van mensen en hun lifestyle. Het resultaat wordt dit najaar in het museum getoond op billboards die de relatie leggen naar de commerciële publieke ruimte.

De clichés rondom het kunstzinnige sieraad worden in dit project op scherp gezet, doordat de getoonde dragers uit een geheel andere leefwereld komen. Met ‘de auto van nu’ in de functie van hedendaags sieraad ontstaan onverwachte combinaties, waarbij de kunstzinnige sieraden zullen blenden in de lifestyle van de gebruiker.

Style profiler Ellie Uyttenbroek (1965) is bekend van het project Exactitudes, waar zij sinds 1994 aan werkt samen met fotograaf Ari Versluis. Geïnspireerd door hun wederzijdse belangstelling voor identiteit en stijl brengt het duo sinds systematisch diverse sociale en culturele groepen in kaart. De Rotterdamse fotograaf Otto Snoek (1966) brengt de mens graag ‘in actie’ in beeld. Snoek’s beelden zijn indringend omdat hij bovenop zijn onderwerp ofwel zijn personages zit. Zijn oog voor alledaagse menselijke taferelen is opvallend en het gevangen spannende moment in een eenvoudige actie getuigt van een scherpe concentratie en veel geduld. Deze werkwijze was reden voor Ellie Uyttenbroek om Otto Snoek uit te nodigen voor StyleDrive. Dit is hun eerste samenwerking.

De expositie is te zien vanaf  14 oktober t/m 18 februari 2018.

BRON: Persbericht Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Lees ook:Vooraankondiging: Daniel Kruger en zijn sieraden en keramiek
Lees ook:Timo de Rijk is nieuwe directeur Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch
Lees ook:René Pingen, directeur Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, overleden
Lees ook:The Fish Pond Song in Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch trekt record aan bezoekers
Lees ook:Zomervakantie is kunstvakantie in Het Noordbrabants Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>