Veiling Christie’s levert recordopbrengst op voor kunstwerken

Het recordstuk van Barnett Newman CREDITS: Christie's

Het recordstuk van Barnett Newman CREDITS: Christie’s

Een veiling van veilinghuis Christie’s heeft een recordopbrengst opgeleverd voor naoorlogse en hedendaagse kunst. Zowel op maandag als dinsdag werd er een avondveiling gehouden. Samen waren deze twee veilingen goed voor een totaalopbrengst van 879,5 miljoen dollar oftewel 642,1 miljoen euro. 

De veiling op dinsdagavond was veruit het meest succesvol. Deze veiling gaat de boeken in als de veiling met de hoogste opbrengst voor een enkele veiling.  In totaal werden 68 kavels verkocht, werd er een doorverkoopcijfer van 94% gerealiseerd en werden er voor 10 kunstenaars recordbedragen betaald voor hun werken. Onder deze werken was Black Fire I van Barnett Newman, die momenteel ook te zien is in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dit werk ging van de hand voor 84,1 miljoen dollar. Het werk Poisson volant (Flying Fish) van Alexander Calder werd verkocht voor 25,9 miljoen dollar en het ongetitelde werk van Joan Mitchell verruilde voor 11,9 miljoen dollar van eigenaar.

De veiling op maandagavond was qua impact minder groot dan die van een dag later, maar was niettemin ook succesvol. In totaal werden 34 kavels verkocht, met een doorverkoopcijfer van 97% en 16 records voor werken van diverse kunstenaars. Het ongetitelde werk van Martin Kippenberger werd verkocht voor 18,6 miljoen dollar, Road House van Peter Doig voor 11,9 miljoen en Nurse of Greenmeadow van Richard Prince werd verkocht voor 8,5 miljoen dollar.

De veiling voor Hedendaagse kunst en na-oorlogse kunst is nog niet voorbij. Er volgen nog een paar veilingen in het Rockefeller Plaza in New York, maar ook online is er tot en met 20 mei een veiling gaande bij Christies op dit kunstgebied.

 

Lees ook:Six Self Portraits van Andy Warhol levert ruim 30 miljoen dollar op
Lees ook:Werk van Picasso levert recordbedrag op
Lees ook:44 kunstwerken voor ruim $170 miljoen
Lees ook:Recordopbrengst voor een Titiaan
Lees ook:Kunstwerken Monet en Picasso leveren grof geld op bij veiling Christie’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>