Mona Lisa wordt niet uitgeleend

Florence zal tevergeefs een bruikleenverzoek bij het Louvre indienen voor de Mona Lisa. Florence wilde de Mona Lisa lenen voor een tentoonstelling die in 2013 zal plaatsvinden. Dan is het precies 100 jaar geleden dat het werk voor het laatst in Italië getoond werd. Het verzoek zal echter worden afgewezen omdat het meesterwerk te kwetsbaar is om te transporteren.

Er wordt verondersteld dat Leonardo in Italië is begonnen aan de Mona Lisa en deze in Frankrijk heeft afgemaakt. Leonardo heeft de Mona Lisa in 1516 meegenomen naar Frankrijk toen bij koning Frans I in het kasteel van Amboise in dienst was. Sinds de 16e-eeuw is het meesterwerk (op een paar bijzondere uitzonderingen na) altijd in Frankrijk geweest totdat het in 1911 uit het Louvre werd gestolen door een Italiaanse immigrant. Hij werd in 1913 gearresteerd toen hij probeerde het kunstwerk aan een kunsthandelaar in Florence te verkopen. Na de arrestatie werd de Mona Lisa voor korte tijd in verschillende Italiaanse steden tentoongesteld, waaronder in de Uffizi Gallery in Florence, voordat het aan Frankrijk werd teruggegeven.

De petitie om de Mona Lisa na 100 jaar weer in Italië tentoon te kunnen stellen is door de Italian National Historical, cultural and Environmental Heritage Committee opgesteld en wordt door het gemeentebestuur van de stad Florence gesteund. Silvano Vinceti van de historical society zegt: “This would be an event of enormous cultural and historic value as well as a marvellous occasion for the whole of Italy”.  Vincent Pomarede (Hoofdconservator van het Département des Peintures in het Louvre) geeft echter aan dat het Louvre geen officieel bruikleenverzoek heeft ontvangen maar dat de Mona Lisa niet uitgeleend kan worden “because transporting the painting could lead to irreversible damage”. (Bron: AFP, AP en AGI)

Lees ook:Mona Lisa: nu ook in het Prado
Lees ook:Mona Lisa leed aan te hoog cholesterol
Lees ook:Mona Lisa in Louvre bekogeld
Lees ook:La Bande à Picasso in de bioscoop
Lees ook:Is Mona Lisa nu dan echt gevonden?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>