Mona Lisa leed aan te hoog cholesterol

mona lisa - xanthelasma

Mona Lisa had last van een te hoog cholesterolgehalte. Tot deze conclusie komt de Italiaanse patholoog-anatoom Vito Franco.

Mona Lisa heeft in de hoek van haar linker oogkas overduidelijk xanthelasma, een vetbultje dat wijst op te veel cholesterol, constateert professor Vito Franco. Ook op haar handen ontwaart de medicus vetophopingen die worden veroorzaakt door een te hoog cholesterolgehalte.

Vito Franco, die doceert aan de universiteit van Palermo, vertelt over zijn medisch olieverf-onderzoek in een interview met het Italiaanse dagblad La Stampa, onder de kop Il colesterolo di Monna Lisa.

mona lisa

Lisa del Giocondo, die model stond voor Leonardo da Vinci’s Mona Lisa, is niet de enige die post mortem door Vito Franco onder de loep is genomen. Kroonprinses Margarita leed blijkens het schilderij Las Meninas van Velazquez aan een botafwijking en  Michelangelo had blijkens het schilderij School van Athene van Rafaël extreem gezwollen knieën, wat wijst op defecte nieren, aldus Vito Franco in La Stampa.

Lees ook:Mona Lisa: nu ook in het Prado
Lees ook:Mona Lisa wordt niet uitgeleend
Lees ook:Mona Lisa in Louvre bekogeld
Lees ook:Is Mona Lisa nu dan echt gevonden?
Lees ook:Onzichtbaar kunstwerk levert $10.000 op

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Mona Lisa leed aan te hoog cholesterol

  1. SISO

    lekker boeiend.

      /   Reply  / 
  2. Emilie Kassenaar

    Ik vind het vooral vermakelijk dat wetenschappers zich hiermee bezig houden. Het haalt het natuurlijk niet bij de dna-onderzoeken die men op lang vergane mensen en zaken loslaat, maar het geeft toch te denken. Voer voor romantische beschouwingen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>