Nationaal Monument Kamp Vught wint BankGiro Loterij Museumprijs 2016

Nationaal Monument Kamp Vught is de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2016 en ontvangt een bedrag van € 100.000. Het museum liet met 37,1% van de stemmen de andere genomineerden, Verzetsmuseum Amsterdam (33%) en Nationaal Militair Museum in Soest (29,9%), achter zich. Een recordaantal van ruim 79,5 duizend mensen stemde op de genomineerde musea, dit jaar in de categorie oorlogs- en verzetsmusea. De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.

Jeroen van den Eijnde, directeur Nationaal Monument Kamp Vught: “Ik ben geweldig blij en trots dat wij deze prijs hebben gewonnen. Het is in de eerste plaats een erkenning voor de gezamenlijke inspanning die talloze vrijwilligers en een klein team leveren, om deze indrukwekkende plek en de verhalen die ermee verbonden zijn, in stand te houden. Dit resultaat toont aan hoeveel mensen ons herinneringscentrum steunen. En dat zij het belangrijk vinden om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog zichtbaar te houden en vrijheid niet als iets vanzelfsprekends te ervaren. Hartverwarmend!”

Dit jaar stemde een recordaantal van 79.568 mensen via www.museumprijs.nl. Het publiek kon van 29 maart tot en met 26 april 2016 stemmen op de genomineerde musea. Adriana Esmeijer: “Wij zijn enorm tevreden dat zoveel mensen hun stem hebben uitgebracht voor een van de musea. De BankGiro Loterij Museumprijs is enerzijds bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden te belonen en anderzijds om een breed publiek bij de musea te betrekken. Dat zoveel mensen hun betrokkenheid hebben getoond, maakt ons trots.” Michiel Verboven vult aan: “De BankGiro Loterij spant zich in om deelnemers te verbinden aan musea en andere cultuur in Nederland. Dat doen wij niet alleen met de nieuwe VIP-KAART, maar ook met deze Museumprijs. Fantastisch dat zoveel mensen zijn bereikt!” Tot het einde bleef het spannend welk museum zou winnen. Tussen de nummers één en twee en twee en drie zat de gehele stemperiode niet meer dan 3.500 stemmen verschil. Uiteindelijk heeft Nationaal Monument Kamp Vught gewonnen met 29.518 stemmen, op de voet gevolgd door Verzetsmuseum Amsterdam (26.240 stemmen) en Nationaal Militair Museum (23.810 stemmen).

Volgens de vakjury – die de drie genomineerde musea selecteerde voordat de publieksstemronde begon – is Nationaal Monument Kamp Vught er op uitstekende wijze in geslaagd de dramatiek van dit voormalige SS-concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog om te zetten in een reële beleving. De verhaallijnen zijn bijzonder goed en overtuigend doorgetrokken naar het heden. Voorbeeldstellend is het museum in de wijze waarop het leven in een SS-concentratiekamp wordt verbeeld: informatief voor verschillende bezoekerscategorieën, sober, doeltreffend en beklemmend.

De BankGiro Loterij Museumprijs is een van de grootste culturele publieksprijzen van Nederland. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste prijs voor musea in Nederland. Recente winnaars van de prijs zijn Fries Museum in Leeuwarden (2015), Klok & Peel Museum Asten (2014), Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013), Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012) en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010).

BRON: Persbericht BankGiro Loterij Museumprijs

Lees ook:Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs bekend
Lees ook:Textielmuseum Tilburg wint BankGiro Loterij Museumprijs 2017
Lees ook:Fries Museum wint Museumprijs
Lees ook:Klok & Peel Museum wint Museumprijs 2014
Lees ook:Drie musea maken kans op Museumprijs 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>