Fries Museum wint Museumprijs

Het Fries Museum wint de BankGiro Loterij Museumprijs FOTO: Roy Beusker

Het Fries Museum is de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2015 en wint daarmee een bedrag van € 100.000. Het museum liet met 40,1% van de stemmen de andere genomineerden, het Zeeuws Museum (32,3%) en het Amsterdam Museum (27,6%), na een nek-aan-nekrace achter zich.

Dit jaar werd een recordaantal van 71.469 stemmen uitgebracht op de drie genomineerde musea. De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. Op donderdag 16 april verrasten Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, Judith Lingeman, Hoofd afdeling Goede Doelen BankGiro Loterij, en Siebe Weide, algemeen directeur van de Museumvereniging, het Fries Museum met de cheque van € 100.000.

Saskia Bak, directeur Fries Museum: “We zijn ongelooflijk blij en grutsk! We voelen ons heel vereerd dat zoveel Friezen op ons gestemd hebben. Sommige mensen hebben zelfs hun hele familie- en vriendenkring opgeroepen, echt fantastisch dat het museum zo gedragen wordt. De prijs zetten we natuurlijk in voor de Friese cultuur, in een bijzonder project gaan we de Friezen actief betrekken bij hun eigen geschiedenis.”

Dit jaar stemde een recordaantal van ruim 71.000 mensen op hun favoriete museum. “Hiermee is de Museumprijs een van de grootste publieksprijzen in Nederland”, aldus Adriana Esmeijer. Tot het einde bleef het een nek-aan-nekrace tussen het Fries Museum (28.689 stemmen) en het Zeeuws Museum (23.059 stemmen). Uiteindelijk kwam het Fries Museum na een eindsprint met een verschil van 5.630 stemmen als winnaar uit de bus. Het Amsterdam Museum eindigde als derde met 19.721 stemmen.

Het Fries Museum werd door de vakjury genomineerd, omdat het museum er op krachtige wijze in geslaagd is de Friese identiteit bij een breed publiek over het voetlicht te brengen. De presentatie van de collectie is vernieuwend en origineel door bijzondere combinaties van herkenbare en minder bekende verhalen, een zeer mooie mix van statische, esthetische en verhalende presentatievormen en door een optimale vermenging van kunst en geschiedenis.

De BankGiro Loterij Museumprijs is een gevestigde publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste prijs voor musea in Nederland. Inmiddels rekent de Museumprijs zich tot een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Recente winnaars van de prijs zijn het Klok & Peel Museum Asten (2014), Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013), Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010), het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009) en het Hunebedcentrum in Borger (2008). Het oude stemrecord stamt uit 2009. Toen werd er 51.339 keer gestemd op de genomineerde musea.

BRON: Persbericht BankGiro Loterij

Lees ook:Textielmuseum Tilburg wint BankGiro Loterij Museumprijs 2017
Lees ook:Klok & Peel Museum wint Museumprijs 2014
Lees ook:Nationaal Monument Kamp Vught wint BankGiro Loterij Museumprijs 2016
Lees ook:Drie musea maken kans op Museumprijs 2015
Lees ook:Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>