Drie musea maken kans op Museumprijs 2015

Drie musea maken kans op de prijs CREDITS LOGO: BankGiro Loterij Museumprijs

De drie genomineerden voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2015 zijn bekend. Het Zeeuws Museum in Middelburg, het Amsterdams Museum in Amsterdam en het Fries Museum in Leeuwarden maken kans op de Museumprijs in de categorie Streek- of Stadshistorische musea. 

De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij in samenwerking met de Museumvereniging en wordt sinds 2007 uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden. De BankGiro Loterij Museumprijs is één van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Jaarlijks brengen zo’n 30.000 tot 40.000 mensen hun stem uit in de wedstrijd. Dit jaar staat de prijs in het teken van het streek- of stadshistorisch museum. De winnaar zal het museum zijn dat het verhaal van de stad of streek op de meest aantrekkelijke manier weet te vertellen en zo een breed publiek weet aan te spreken.

Via www.museumprijs.nl kan het publiek van achttien jaar of ouder van 10 maart tot en met 12 april stemmen. Op donderdag 16 april is vervolgens de bekendmaking van de winnaar van de Museumprijs 2015. De argumentatie voor de drie musea is als volgt:

Volgens de vakjury is het Amsterdam Museum, dat volledig gericht is op de geschiedenis van de eigen stad, er zeer goed in geslaagd de stad actief te betrekken bij het verbeelden van zowel de historische als actuele ontwikkelingen in Amsterdam.

Het Fries Museum viel bij de jury op met de vernieuwende en originele presentatie van de collectie en door een optimale vermenging van kunst en geschiedenis: ‘Een bijzondere combinatie van herkenbare en minder bekende verhalen’.

In het Zeeuws Museum wordt het verhaal van Zeeland op een opvallend originele en vindingrijke manier gepresenteerd. “Het museum combineert de lokale geschiedenis op een verrassende wijze met de actualiteit,” aldus de vakjury.

Eerdere winnaars van de BankGiro Loterij Museumprijs zijn Klok & Peel Museum Asten (2014), Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013), Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010), het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009), het Hunebedcentrum in Borger (2008) en De Menkemaborg in Uithuizen (2007).

BRON: Persbericht Museumprijs

Lees ook:Fries Museum wint Museumprijs
Lees ook:Nationaal Monument Kamp Vught wint BankGiro Loterij Museumprijs 2016
Lees ook:Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs bekend
Lees ook:Klok & Peel Museum wint Museumprijs 2014
Lees ook:Textielmuseum Tilburg wint BankGiro Loterij Museumprijs 2017

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>