Rijksmuseum maakt zich op voor opening Philipsvleugel

Bredase Muur Philipsvleugel CREDITS: Rijksmuseum

Bredase Muur Philipsvleugel CREDITS: Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam maakt zich op voor de opening van de nieuwe Philipsvleugel. Op 24 oktober presenteert het Rijksmuseum de nieuwe tentoonstellingsvleugel aan het Museumplein. In de Philipsvleugel gaat het museum vanaf 1 november meerdere tentoonstellingen per jaar organiseren uit eigen collectie én met (inter)nationale bruiklenen.De eerste tentoonstelling in de vleugel betreft ‘Modern Times. Fotografie in de 20ste eeuw’ . Zeldzame foto’s van wereldberoemde fotografen zoals Jacques-Henri Lartigue, Lewis Hine, László Moholy-Nagy, Man Ray, Brassaï, W. Eugene Smith, Ed van der Elsken en William Klein zijn vanaf 1 november 2014 te zien in deze tentoonstelling. Vanaf 12 februari 2015 volgt dan de tentoonstelling ‘Late Rembrandt’. Het Rijksmuseum krijgt in de Philipsvleugel, voor de eerste keer in zijn geschiedenis, een vaste zaal voor het tonen van fotografie. De eerste tentoonstelling daar is Document Nederland: Nederland-België. De 17de-eeuwse Chinese lakkamer uit het paleis van de Oranjes in Leeuwarden is daarnaast ook weer te bewonderen in de Philipsvleugel. Ten slotte wordt ook een bijzonder culinair concept gelanceerd in het nieuwe restaurant. Met de opening van de vernieuwde Philipsvleugel is de tweede fase van de transformatie van het Rijksmuseum afgerond.

De huidige Philipsvleugel is de naam voor een aantal uitbreidingen van het hoofdgebouw (1885) die eind 19e eeuw en begin 20e eeuw (1909-1916) door Pierre Cuypers en zijn zoon Jos, ook architect, werden gebouwd. Het deel dat ‘Fragmentengebouw’ werd genoemd is daarbij het meest bijzonder. Eind 19e eeuw werden in Nederland veel historische gebouwen verbouwd of gesloopt. Het Rijksmuseum wilde een aantal bouwfragmenten bewaren voor de Nederlandse architectuurgeschiedenis en dus kwamen uit het hele land die fragmenten naar Amsterdam. Een uniek fenomeen: een museum waar de collectiestukken het museumgebouw zélf vormden. De traptoren van de Ockingastins in Franeker, de bogen uit het trappenhuis van het Constantijn Huygenshuis uit Den Haag en de muur van de stallen van het Kasteel van Breda: al deze bouwsels werden geïntegreerd in de huidige Philipsvleugel. Vanaf 1 november is deze Bredase gevel van het kasteel van graaf Hendrik III van Nassau weer te bewonderen in de Philipsvleugel. De muur (tweede kwart 16e eeuw) maakte deel uit van het stallencomplex van het kasteel, een van de vroegste gebouwen in de Italiaanse renaissance stijl in de Nederlanden. Hij is 20 meter lang, 3,5 meter breed en rijk versierd met zandstenen elementen (zuilen en bogen), ramen en deuren. De gevel maakt onderdeel uit van het nieuwe entreegebied van de Philipsvleugel die werd vormgegeven door Cruz en Ortiz, ook architecten van de vernieuwing van het hoofdgebouw. De gevel werd zeer nauwkeurig gereinigd en gerestaureerd met steun van American Express.

 

Lees ook:Nog meer reden voor een Rijksmuseumbezoek: de Philipsvleugel per 01-11
Lees ook:Rijksmuseum verwerft aquarellen J.A. Knip
Lees ook:UNESCO verklaart valkenjacht tot werelderfgoed
Lees ook:Met Maarten van Rossem de geschiedenis in
Lees ook:Adellijke familieportretten op Duivenvoorde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>