Met Maarten van Rossem de geschiedenis in

Een van Nederlands bekendste historici leidt de bezoeker van het Rijksmuseum in de maand oktober, de Maand van de Geschiedenis, met een speciale (gratis af te halen) tour door het Rijksmuseum. Aan de hand van 14 voorwerpen stelt hij vragen over de huidige nationale identiteit die naar Van Rossems mening zijn wortels moet hebben gehad in de Gouden Eeuw. Is ‘typisch Nederlands’ nou ook écht typisch Nederlands?

Allerlei onderwerpen passeren de revue bij de man van het populaire tijdschrift Maarten!. Van de oer-Hollandse tulp (die uit Klein-Azië komt), via het ‘calvinistische Holland’ (waar calvinisten in de minderheid waren) tot aan het beroemde ‘Delfts Blauw’ (dat een kopie was van Chinees porselein). Op 22 november geeft Van Rossem een lezing over hetzelfde onderwerp: de Nederlandse identiteit aan de hand van objecten uit de collectie van het Rijksmuseum. Na de lezing vindt een debat plaats tussen hem, socioloog Paul Schnabel en Gijs van der Ham, senior conservator geschiedenis van het Rijksmuseum. De lezing wordt georganiseerd door het Historisch Nieuwsblad.  De tour werd speciaal ontwikkeld in het kader van de Maand van Geschiedenis.

Maarten van Rossem Geschiedenistour door het Rijksmuseum: vanaf 1 oktober gratis af te halen bij de informatiebalie (papier).Lezing Maarten van Rossem: 22 november, 14 uur in het Rijksmuseum. Tickets via www.maartenonline.nl/rijksmuseum.

BRON: Persbericht Rijksmuseum

Lees ook:Gratis lezing in het Rijksmuseum
Lees ook:Genieten van de maand juni en Alexander Calder in de tuinen van het Rijksmuseum
Lees ook:De achtergrond van The Guggenheim Collection bij Cobra Museum
Lees ook:Het Rijksmuseum Junior Fellowship: de leerling in de kunst
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest pakt uit op Uitmarkt 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>