UNESCO verklaart valkenjacht tot werelderfgoed

Anoniem, Tegel met een reliëf van een ruiter met valk in een kartonnen doos

Onlangs werd de traditionele jacht met roofvogels door UNESCO erkend als wereldwijd cultureel erfgoed. De valkenjacht groeide in het middeleeuwse Europa uit tot een vorm van vermaak van vorsten en edelen. Voor het africhten en verzorgen van de roofvogels waren er valkeniers. Dit is voor het Rijksmuseum aanleiding tot een speciale presentatie van 15de, 16de en 17de-eeuwse prenten uit eigen collectie met voorstellingen van de valkenjacht.

Vorige week werd de tentoonstelling De verlokkingen van de valkerij in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum geopend. In deze speciale presentatie wordt een dertigtal voorstellingen van meesters als Lucas van Leyden, Hendrick Goltzius en Hans Burgkmair de oudere getoond waaruit blijkt hoe rijk de traditie van de valkerij is en dat valkeniers in die periode zeer tot de verbeelding spraken. In de prenten treden de jagers met valken bijvoorbeeld op als hoofse minnaars, adellijke heiligen en ijdele losbollen.

Hans Burgkmair, Jagende valken en valkenier te paard als standaarddrager, ca. 1483-1526

De tentoonstelling De verlokkingen van de valkerij is nog tot en met 15 oktober in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum te zien.

Lees ook:Rijksmuseum maakt zich op voor opening Philipsvleugel
Lees ook:400 jaar Nederland- Turkije in het Rijksmuseum
Lees ook:Rijksmuseum toont De Dijkdoorbraak van Jan Asselijn
Lees ook:Rijksmuseum toont Japanse prenten uit collectie Elise Wessels
Lees ook:Nog meer reden voor een Rijksmuseumbezoek: de Philipsvleugel per 01-11

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>