Zaans Museum wint RusPrix Award voor Czaar Peterhuisje

De voorgevel van het Czaar Peterhuisje in Zaandam CREDITS:  Zaans Museum

De voorgevel van het Czaar Peterhuisje in Zaandam CREDITS: Zaans Museum

Het Zaans Museum heeft een RusPrix Award in ontvangst mogen nemen dankzij de restauratie van het Czaar Peterhuisje in Zaandam. De Rusprix Award is in het leven geroepen om Nederlandse personen en bedrijven te kunnen onderscheiden, die zich verdienstelijk hebben gemaakt op gebied van Russisch-Nederlandse relaties.

De RusPrix Award wordt ieder jaar door de Russische ambassade uitgereikt. Met het project rond het Czaar Peterhuisje heeft het museum volgens het RusPrix Awardcommittee een belangrijke bijdrage geleverd aan de Russisch-Nederlandse culturele betrekkingen. Het Czaar Peterhuisje, dependance van het Zaans Museum, was een belangrijk icoon gedurende het vriendschapsjaar Nederland-Rusland 2013. De prijs is verder een erkenning voor het succesvol uitgevoerde restauratieproject, geheel gefinancierd door de Russische Summa Group.

Fokelien Renckens-Stenneberg, directeur van het Zaans Museum, mocht de prijs in ontvangst nemen. Het Zaans Museum kan buiten op een uitstekende culturele samenwerking met Rusland, in het bijzonder met het Kolomenskoye Museum in Moskou, waar nu een replica van het Czaar Peterhuisje staat. Overigens kreeg niet alleen het Zaans Museum een Award. Ook Museum Beelden aan Zee in Den Haag mocht een Award mee naar huis nemen en wel dankzij directeur Jan Teeuwisse. Hij kreeg een RusPrix Award voor zijn persoonlijke betrokkenheid bij de ontwikkeling van de Russische-Nederlandse culturele betrekkingen en de organisatie van de expositie Russia XXI over Russische moderne kunst.

Lees ook:Museumfolder ontworpen door scholieren
Lees ook:Winnaars Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2011
Lees ook:BLOOOM Award Kunstprijs: inschrijven tot 31 juli 2011
Lees ook:Joost van Uffelen wint Frans Lanting Award 2014
Lees ook:Russische Iconen in de Hermitage

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>