De Howard Greenberg-collectie: iconische foto’s in zwart-wit

Charles C. Ebbets, Lunchtime Atop the World’s Largest Building, Rockefeller Center, New York, 1932. Courtesy of Howard Greenberg Collection

Charles C. Ebbets, Lunchtime Atop the World’s Largest Building, Rockefeller Center, New York, 1932. Courtesy of Howard Greenberg Collection

Soms zijn er van die foto’s die je gezien moet hebben. Natuurlijk, als het gaat om iconische foto’s, dan heb je die foto’s al vaak genoeg gezien. Een voorbeeld is die van de werkmannen op een stalen ligger, bouwvakkers die hun schaftpauze houden bij de bouw van het Rockefeller Center in New York. Maar wat als je nu de originele foto kunt bekijken in plaats van een reproductie ervan? Dan moet je dus gewoon naar het Joods Historisch Museum in Amsterdam gaan om de collectie van Howard Greenberg te bekijken. 

Howard Greenberg is een handelaar in foto’s, maar ook een verzamelaar van foto’s. In de afgelopen 30 jaar bouwde hij een noemenswaardige collectie op van zo’n 500 foto’s. Bij de aankoop van een foto baseert Greenberg zich op een aantal factoren: de persoonlijke liefde of fascinatie voor een bepaalde foto, maar ook de kwaliteit van de afdruk of de bijzondere geschiedenis achter het plaatje. Om zijn verzameling compleet te maken, wachtte Greenberg soms jaren om de juiste afdruk te pakken te krijgen. En al dat wachten werd vaak ook beloond. Veel van zijn verzamelde foto’s zijn te zien in de galerie van Howard in Manhattan. De Howard Greenberg Galery is een van de grootste en meest prestigieuze in de wereld.

De 150 foto’s die nu in het Joods Historisch Museum zijn te zien, zijn niet meer te zien in de galerie van Greenberg. Het zijn de foto’s uit zijn eigen privéverzameling. Het mooie aan de tentoonstelling is dat er bij een aantal foto’s verhalen van Greenberg zijn geplaatst. De kunstverzamelaar en -handelaar legt de bezoeker graag uit waarom hij het betreffende beeld zo aansprekend vindt en waarom hij het uitgekozen heeft voor de expositie. Zo is er het verhaal van Coney Island, een foto van Sid Grossman uit 1947. Deze foto sprak Greenberg aan omdat de foto gemaakt kon zijn op de dag dat hijzelf geboren was. Daarnaast werd in deze foto alles tot uiting gebracht waar Greenberg als fotoliefhebber van hield: het krappe kader, de manier waarop een gezicht en armen en benen overal vanaf de zijkanten van het beeld op je afkomen. De foto toont drie mensen die de tijd van hun leven lijken te hebben. Het vrolijke beeld dat de foto schetst, maakt dat de foto tot leven komt.

Consueolo Kanaga, Jeune fille de profil, 1948 © Consuelo Kanaga. Courtesy of Howard Greenberg Collection

Consueolo Kanaga, Jeune fille de profil, 1948 © Consuelo Kanaga. Courtesy of Howard Greenberg Collection

Een ander verhaal achter de foto is dat van een portret van een jong meisje, een foto van Consuelo Kanaga, een foto uit 1948. “Ik vind de foto prachtig omdat het een van de meest schitterende portretten ooit gemaakt is. En ik koester de foto, omdat hij onvoorstelbaar moeilijk te verwerven bleek te zijn.” Howard Greenberg had de foto al eens in bruikleen gehad, maar de verzamelaar wilde het werk niet verkopen, zelfs al gaf Greenberg aan totaal verliefd te zijn op het beeld. Zo’n 20 jaar lang moest hij zoeken naar een andere afdruk van deze foto, totdat hij gebeld werd door een bevriende collega-galeriehouder op Martha’s Vineyard. Deze vriend vroeg of hij weleens van Consuelo Kanaga had gehoord. Een oude dame had Kanaga nog gekend en een foto van de fotografe die ze wilde verkopen. Na het beschrijven van de foto ging Howard direct overstag. “Hij zei nog: “Weet je wel wat ze er voor wil hebben?” “Stuur hem nou maar”, zei ik. En toen kwam de foto: een juweeltje, prachtig afgewerkt, ingelijst en gesigneerd. Een perfecte, authentieke vintageafdruk. Na al die jaren was mijn zoektocht volbracht.”

Deze twee verhalen zijn alleen al een reden om naar de expositie te gaan, maar de wetenschap dat er nog 148 andere prachtige foto’s te zien zijn in het Joods Historisch Museum was voor mij doorslaggevend deze expositie zelf te bezoeken. Er zijn bovendien nog veel activiteiten rondom deze expositie gepland. Op zondag 12 oktober is er bijvoorbeeld een instaprondleiding onder begeleiding van een bekende Nederlandse fotograaf en conservator fotografie Bernadette van Woerkom. Deze rondleiding wordt ook gehouden op zondag 9 november, zondag 14 december en zondag 11 januari (tevens de laatste dag van de tentoonstelling), in alle gevallen om 13.30 uur. Tevens is er op woensdag 17 december om 12.30 uur ook nog een inleiding bij de tentoonstelling door Vrije Academie docent Michel Didier. Aanmelding hiervoor geschiedt uitsluitend via vrijeacademie.nl.

De tentoonstelling Masterpieces from the Howard Greenberg Collection is te zien tot en met 11 januari 2015.

 

Lees ook:Selectie foto’s Howard Greenberg Gallery nu te koop
Lees ook:Masterpieces from the Howard Greenberg Collection
Lees ook:Vivian Maier, onontdekt fotografisch talent tot na haar dood
Lees ook:Fundamentalisten vernielen Piss Christ van Andres Serrano
Lees ook:De herontdekking van de Gebroeders Verveer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>