Vivian Maier, onontdekt fotografisch talent tot na haar dood

© Vivian Maier/Maloof Collection, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York

© Vivian Maier/Maloof Collection, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York

Sommige kunstenaars worden pas ontdekt als zij niet meer onder ons zijn. Wanneer zij overleden zijn, wordt hun talent onderkend of worden hun werken pas gezien zoals ze waren: puur, tekenend, blakend in schoonheid. Dit geldt ook voor de Amerikaanse fotografe Vivian Maier. Het bijzondere aan Maier was echter dat zij wellicht zelf haar eigen talent ook niet onderkende, getuige het feit dat veel van haar films onontwikkeld gevonden werden. In de Sint Pietersabdij in Gent worden haar werken nu getoond tijdens een speciale expositie. 

Het was de makelaar John Maloof die de onontwikkelde films en negatieven opmerkte op een veiling. Hij was op zoek naar historische foto’s over een wijk in Chicago en stuitte per toeval op de kavel films en negatieven op de veiling. Hij besloot de films te laten ontwikkelen en kwam daarmee tot de verbijsterende ontdekking dat achter de films een groot talent schuil bleek te gaan. Dit talent was Vivian Maier.

Vivian Maier werkte haar hele leven lang als kindermeisje. In haar vrije tijd trok ze de stad Chicago in met haar fototoestel, maar later ook New York. In de periode tussen 1950 en 1990 maakte ze wel duizenden straatfoto’s, naar verluidt meer dan 150.000 stuks. Veel van de foto’s zijn in zwart-wit, later fotografeerde ze ook in kleur. Vivian schoot diverse beelden, maar de boventoon werd gevoerd door portretten van kinderen, zwervers en de zwarte gemeenschap in Chicago en New York tijdens de jaren ’50 en ’60. Bekendheid kreeg ze niet met haar portretten, sterker nog, ze toonde niemand haar werk, en veel van haar films bleven dan ook onontwikkeld tot na haar dood op 83-jarige leeftijd op 21 april 2009. Al haar werk had zij opgeslagen in een opslagruimte, maar omdat zij haar rekening niet voldeed, werd de inhoud geveild.

Dankzij John Maloof kreeg haar werk uiteindelijk wel de erkenning die het verdiende, al was hij zeker niet de enige koper van haar werken. Ook verzamelaars Ron Slattery en Randy Prow hadden films opgekocht op de veiling. Het was zelfs Slattery die als eerste werken van Maier publiceerde, maar het was uiteindelijk de publicatie door Maloof op Flickr die Maier bekendheid wereldwijd gaf, waarna haar foto’s ook inmiddels op diverse locaties in de wereld getoond werden, waaronder dus nu in de Sint Pietersabdij in Gent.

De tentoonstelling van Vivian Maier is tot en met 17 augustus te zien.

Lees ook:Georgia O’Keeffe breekt veilingrecord voor vrouwelijke kunstenaar
Lees ook:Kadootje Marlene Dumas geveild
Lees ook:175 jaar fotografie in de veiling
Lees ook:Het werk van Magadel in één overzicht
Lees ook:De Geboorte van Zwarte Piet in het Rijksmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>