9/11 herdacht: Tentoonstellingen

Todd Stone, uit de serie "Witness". Foto: AP Photo/Todd Stone

De aanslag op de Twin Towers op 9 september 2001 heeft vandaag precies 10 jaar geleden plaatsgevonden. Toch weten de meeste mensen nog wat ze op die dag aan het doen waren toen ze het nieuws hoorden of het op televisie zagen, zo’n impact had de gebeurtenis. In Amerika zijn er dan ook veel verschillende tentoonstellingen om de aanslag en de slachtoffers te herdenken.

Veel kunstenaars lieten zich door deze ingrijpende gebeurtenis inspireren of hebben met eigen ogen gezien hoe de vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden. In New York alleen al zijn er meer dan vierentwintig tentoonstellingen over de aanslag op 9/11 in musea en galeries. Bovendien zal er in september 2012 een 9/11 Memorial Museum in New York geopend worden. De boodschap van kunstenaars en fotografen is erg uiteenlopend, zo is de boodschap van The 9/11 Piece Story Quilt van Faith Ringgold (Metropolitan Museum) gericht op het belang van communicatie tussen verschillende culturen.

Faith Ringgold, The 9/11 Peace Story Quilt, 2006. Courtesy of InterRelations Collaborative, Inc

“Remembering 9 / 11” (New York Historical Society) is een tentoonstelling met honderden foto’s die in de dagen na de aanslag door zowel professionele- als amateur-fotografen gemaakt zijn. Er worden ook brieven getoond die aan politieagenten en brandweerlieden gericht zijn en objecten die overal in de stad bij geïmproviseerde herdenkingsplaatsen werden neergezet. “Witness to Tragedy and Recovery” (Michael Schimmel Center for the Arts)  is een foto en multimediapresentatie van beelden die door meer dan dertig fotojournalisten zijn vastgelegd tijdens en na de aanslagen. De meeste van deze fotojournalisten zijn aangesloten bij de National Press Association en de New York Press Association. Ook “September 11” (Modern Museum of Art) is een grote tentoonstelling met 70 kunstwerken van 41 kunstenaars. Deze werken van kunstenaars als Diane Arbus, Alex Katz, John Chamberlain, Christo en George Segal, roepen beelden van 9/11 op, ook al zijn vele werken lang voordat de gebeurtenissen plaatsvonden gemaakt. Het doel is om de bezoekers bewust te maken van het effect dat 9/11 op onze manier van beleven, denken en leven heeft gehad.

Er zijn ook verschillende kunstenaars die na de aanslag hun verf mengden met de as die alles in New York met dikke lagen bedekte en hier zijn natuurlijk ook vele foto’s van genomen. Eugene Richards heeft zelfs een boek uitgegeven met foto’s die hij genomen heeft na de aanslag: Stepping Through the Ashes (te zien bij The International Center of Photography en in het onderstaande filmpje). Todd Stone is één van de kunstenaars die de gebeurtenis met eigen ogen aanschouwde vanuit zijn appartement en zegt: “I was shell-shocked and numb after the first impact, but I had to capture the devastation I saw the one way I could.” Stone ging naar het dak van zijn appartement en maakte foto’s, schilderijen en tekeningen van de gebeurtenis, waaronder een serie van vijftien aquarellen (waar ook de as ingewreven is) met de titel “Witness”. Deze serie zal wellicht in het nieuwe Memorial Museum komen te hangen als Stone de werken aan het museum wil doneren.

Voor meer informatie of voorbeelden van tentoonstellingen kun je hier klikken. (Bron: L Magazine, International Business Times, Houston Chronicle)

Lees ook:Blockbuster tentoonstellingen verleden tijd?
Lees ook:Trouw Amsterdam Invites Parijs, Caïro en New York
Lees ook:dOCUMENTA (13)
Lees ook:George Washington x Willem Oltmans
Lees ook:Magali Reus maakt nieuw werk voor Stedelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>