De achtergrond van The Guggenheim Collection bij Cobra Museum

Het Cobra Museum nodigt u uit voor diverse lezingen LOGO: Cobra Amstelveen

Het Cobra Museum nodigt u uit voor diverse lezingen LOGO: Cobra Amstelveen

In het Cobra Museum for Modern Art worden dit weekend twee bijzondere lezingen gegeven. Beide lezingen bieden een kijkje in de historie, maar kennen toch een andere insteek. De eerste lezing wordt gegeven door Drs. Ineke Slootweg en de tweede lezing door Drs. Rob Driessen. 

De eerste lezing vindt plaats op vrijdag 16 mei om 14.30 uur in het Cobra Museum. In 1937 werd The Solomon R. Guggenheim Foundation opgericht met als doel “het begrip en de waardering voor moderne en eigentijdse kunst te promoten via tentoonstellingen, educatieve programma’s, onderzoek en publicaties”. Met de opening in 1959 van het Solomon R. Guggenheim Museum in het beroemde Frank Lloyd Wright gebouw in New York en in de jaren ’70 van The Peggy Guggenheim Collection in Venetië, begon een wereldwijd Guggenheim netwerk. In deze lezing van Ineke Slootweg wordt ingegaan op de geschiedenis, de collectie en de invloed van “Het Guggenheim”.

De tweede lezing vindt plaats op zondag 18 mei. Daarbij wordt gekeken naar de invloed van het Amerikaanse design in de jaren ’50 op het Nederlandse ontwerp. Deze lezing wordt verzorgd door Rob Driessen. In de jaren ‘50 keken Nederlandse architecten en vormgevers met bewondering naar de Verenigde Staten. Het niveau en de schaal van de industrie en de baanbrekende vernieuwingen op het gebied van de industriële vormgeving golden destijds als ideaal voor de Wederopbouw. Het is fascinerend om te zien hoe Gerrit Rietveld en zijn tijdgenoten het Amerikaanse voorbeeld naar de Nederlandse praktijk probeerden te vertalen. Rob Driessen is kunsthistoricus en gecertificeerd taxateur-makelaar op het gebied van 20ste-eeuws design. Op dit moment legt hij samen met Rietveld-restaurator Jurjen Creman de laatste hand aan een publicatie voor het Stedelijk Museum over de aluminium stoel van Rietveld. Omdat deze lezing een initiatief is van Stichting Zetel staan stoelontwerpen centraal. Ook deze lezing start om 14.30 uur.

Het is wenselijk om u aan te melden voor de lezingen. Dat kan via [email protected]. De kosten bedragen 12,50 euro, exclusief de entree tot het museum. Een kopje koffie of thee is wel bij de prijs inbegrepen.

Lees ook:Studenten Gerrit Rietveld Academie exposeren in Cobra Museum
Lees ook:Laatste editie van Cobra Buiten vormt hoogtepunt voor Kasteel Keukenhof
Lees ook:Michael Gibbs in het Stedelijk
Lees ook:Kunsthistoricus praat ons gratis bij
Lees ook:Einde Guggenheim Berlijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>